Öckerö gymnasium

Utbildningsledarens rapport den 29 december 2021

I Funchal

I morse var det något kylslaget när det började närma sig morgonuppställningen klockan åtta. Alltså inte riktigt så kylslaget som i Sverige, men vi kör lite med en annan standard. Allt är ju relativt.

Jag funderade därför på om idag var dagen för mjukisbyxor, stickad tröja och en rykande kopp te framför en film. Det var en mycket lockande tanke, men så sprack de mörka molnen upp och solen gjorde entré. Så det blev en kort promenad tillsammans med Sofi, en av vaktledarna, genom stan och en kaffe på ett mysigt kafé med havsutsikt som doldes av ett kryssningsfartyg. Där satt vi i lugn och ro fram till lunch ungefär. Då valde jag att kila tillbaka till Gunilla eftersom jag har så svårt att välja. Ska jag försöka välja lunch på stan kommer det hinna bli middagstid innan jag bestämt mig, och vid det laget kommer jag inse att jag valt fel. Lika så bra att låta kockarna ombord välja åt mig vad jag ska äta.

Eftermiddagen spenderades i masttoppen tillsammans med andrestyrman Erik för att fästa några lanternor i kaltoppen. Det är inte helt trivialt att få upp en stålställning med lampor ihop med nödvändiga verktyg och allt 35 meter upp i luften. Att sen lyckas hålla balansen däruppe medan sakerna lyfts på plats och skrivas fast. Än mer spännande blev det när vi upptäckte att några av bultarna vi valt var aningens för korta. Men det löste vi genom att klättra ner och ta kaffepaus och leta efter lite längre doningar. När allt var kopplat och klart visade sig att alla lanternorna inte riktigt fungerade som de skulle, vilket får bli ett bekymmer att lösa någon annan dag. Kanske redan imorgon.

På tal om imorgon så är planen att vi ska dra från kaj redan klockan sex på morgonen för att lämna plats åt ännu ett kryssningsfartyg. Vi ämnar lägga oss en bit utanför de obebodda Desertasöarna och invänta nyår. Har vi tur får vi åka iland och se oss omkring. Har vi otur får vi nöja oss med att bada från båten. Det blir nog fint oavsett.

Over and out…

Johan, utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se