Öckerö gymnasium

Utbildningsledarens rapport den 2 januari 2022

I La Estace, El Hierro

I morse vaknade jag som jag brukar, men ännu inte gjort tidigare under resan, det vill säga runt femsnåret utan någon som helst längtan att somna om. Det blir då en snabb tur till kaffemaskinen och sen en vända upp på däck.

När man dyker upp på däck under 4 – 8-vakten på morgonen är det alltid lika vackert. Helt kolsvart ute med klar stjärnhimmel och en begynnande liten gulorange rand längs horisonten. Med tiden växer randen i omfattning och övergår i en soluppgång och den kolsvarta natten omvandlas till gryende dag. Man kan tycka det är beskt för de som är i just den vakten, med den jobbigaste nattiden, men detta är deras belöning.

Medan soluppgången sysslade med sitt låg vi och guppade utanför den lilla hamnen i La Estace på El Hierro. Enligt plan skulle vi ankomma klockan nio på morgonen men då vi struntade i nyår på Madeira hade vi gott om tid att tackla motvinden på vägen ner. Så nu med god marginal styrde vi in till El Hierro i tid. Det går rätt snabbt med att få trossar, fendrar och landgång på plats så redan vid klockan tio kunde man ta sina första stapplande steg på torra land.

Att Kanarieöarna är vulkanöar är ju känt sen länge, och om ni inte varit här hade det inte behövts sägas innan, ni hade vetat ändå. Ön kan bäst beskrivas som en hög vulkanaska och sten som tornar upp sig ur vattnet. Det är ytters barskrapat med vegetation, och det lilla som finns är mest gräs vid vägkanten och några ynkliga stackars vinrankor. I övrigt är det mest sten och slingriga vägar.

Med några sjödagar i benen var suget efter lite träning överhängande. Det blev därför en liten runda uppför berget i värmen. Belöningen, förutom att för igång kroppen igen, väntade när jag återigen kom ner och stannade till vid badstranden mittemot hamnen. Bad igår och bad idag, det kan eventuellt bli bättre på den fronten. Vilket det ganska snart skulle visa sig bli.

Tillbaka på Gunilla var det dags för lunch. På grund av hårt utbildningsledararbete blev lunchen sen så tyvärr fick jag inta den på akterdäck i fullt solsken eftersom backisarna hålla på att duka av och göra fint i mässen. Ni får lov att försöka sätta er in i situationen och att det alltså inte är lika ”varmt” här som hemma, utan det går betydligt snabbare att med temperaturens hjälp komma in i någon form av badönskan. Tydligen var det inte bara på mig som vädret hade denna inverkan så efter lunch öppnades lotsgrinden i relingen på babords sida och det blev allmänt bad. Med ordningen återställd kunde jag leta mig ner i kajutan och fortsätta dagens arbete.

Under eftermiddagen fick vi påökning i besättningen då Pia och Anna anlände. De hade varit på flygande fot sedan innan 4 – 8-vakten gick på i morse och var aningen trötta. Men det var inget som påverkade humöret utan de packade raskt upp sina pinaler i sina hytter och gjorde sig hemmastadda ombord. De kom i ganska passande tid eftersom vi under kvällen skulle fira nyår återigen, denna gång med finmiddag och quiz. Det serverades ostbricka och bubbel på däck en stund innan middagen dukades fram nere i mässen. Det åts och dracks och skålades i bubbel samtidigt som geniknölarna gnuggades över frågorna i musikquizet med tema 2021. När dammet lagt sig stod återigen befälslaget som vinnare, men denna gång med ett dopat lag eftersom de var fler än tre personer.

Efter middagen gicks det promenader och ringdes det hem för att prata med nära och kära. Det stickades och spelades spel in på småtimmarna. Så på det hela taget var det en väldigt lyckad andra nyårsafton.

Over and out…

Johan, utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se