Öckerö gymnasium

Utbildningsledarens rapport den 3 januari 2022

I La Estace, El Hierro

Ibland har man sådana nätter där man vaknar av minsta lilla, har svårt att somna om och sen vaknar för minsta lilla igen. Enda trösten är att man ofta har lätt att somna nästkommande natt istället.

Så vid sjusnåret kastade jag in handduken och gick upp för frukost. Det var en blandning mellan äggröra, gröt och mackor. De vanliga äggen hade tydligen tagit slut, och äggröran fanns på tub (!) så den fick hoppa in som ersättare. Lite ovant, men det fungerade fint. I sedvanlig ordning var det så dags för uppställning klockan åtta. Det händer att kapten Torben nämner några visdomens ord på uppställningarna, och idag var inget undantag. Han berättade för alla vad en toalettborste är, vilket syfte den har och hur den används. Inga konstigheter, bara raka rör.

Under förmiddagen passade jag att tillsammans med Torben, vaktledare Alex och överstyrman Leo åka en sväng upp på berget för paragliding, eller skärmflygning som det heter på svenska. Det låter lite töntigt översatt, så vi höll oss till den engelska termen. Vår pilot Ondrej kom från Prag men hade bott på El Hierro i drygt åtta år och gav ett professionellt intryck. Han motiverade även, flera gånger, hur säkert det var med att han hade fru och en dotter som han gärna ville komma hem till efteråt och därför inte var så sugen på att krascha. Fullt rimligt faktiskt. I övrigt var han som en podcast och började prata när vi mötte honom på parkeringen vid Gunilla och slutade när han stängde bildörren efter att ha lämnat oss. Dock var allt han sa intressant, då han ingående förklarade hur skärmen lyfts upp av de olika vindarna som uppstår när luft från havet kolliderar med de av solen uppvärmda klippväggarna.

Vi fick flyga drygt 20 minuter var och känslan var ungefär som slänggungorna på Liseberg, minus de skramlande kedjorna och skränande barnen. Utsikten och januarivädret var heller inte riktigt att jämföra. Ondrej berättade ingående hur han letar efter uppåtgående vindar på samma sätt som fåglar för att stiga allt högre upp. På så vis landade vi på samma ställe som vi startade. Ja, alla utom Torben då. Han fick en specialtur som innebar att de gled ner för klipporna och landade nere ganska nära stranden. Vi andra tre fick ta Ondrejs lilla minibuss ner för de slingrande vägarna och möta upp där de landade. Bara det var ett äventyr i sig.

Kvällen avslutades med grillparty ombord. Det kan tyckas vanskligt att ha en kolgrill på ett skepp, men vi har en variant som står på en ställning och hänger ut över relingen. Allt för säkerheten. Kockarna Johannes och Wågis brassade på grillen och den underbara doften av nygrillat spred sig ut i den ljumma januarikvällen.

Over and out…

Johan, utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se