Öckerö gymnasium

Utbildningsledarens rapport den 7:e november 2019

Att ligga förtöjda till en boj är lite annorlunda än att ligga förtöjda till kaj. Istället för landgångsvakter som ser till att förtöjningarna är okej och att ingen obehörig smiter ombord har vi bojvakter. De kollar så att förtöjningarna är okej och att bojen inte smiter ombord.

På schemat för idag stod skolbesök under eftermiddagen med påföljande besök av korsikanska lärare och elever. Det uppenbara problemet är ju dock att alla måste köras till Gunilla med vår ribbåt Berit som tar åtta passagerare. En av dessa behöver dessutom vara någon från Gunilla som kan hjälpa till med att hoppa iland och vara behjälplig med flytvästar. Efter en snabb överslagsräkning kom jag fram till att våra gäster behövde åka tillbaka från Gunilla innan alla kommit från kajen. Ett telefonsamtal senare hade jag förvarnat min franska kollega om den redande situationen och vi kom fram till att tolv gäster totalt var ett lämpligt antal. Kockarna blev underrättade och satte genast igång att baka piroger till eftermiddagsfika.

Det var strålande väder med gott solsken, varmt i luften, 20 grader i vattnet och endast enstaka skurar. Kapten Torben funderade på om den nu övergivna landgången kunde byggas om till en vattenrutschbana men innan planen sattes i verkat blev det lunch och därefter behövde vi påbörja skytteltrafiken för att få över eleverna på naturprogrammet för att vi skulle komma i tid för skolbesöket. Det var ungefär tjugo minuters promenad i det fina vädret innan vi anlände till skolan och efter ett tag blev välkomnade av deras studierektor. De hade tydligen fått problem att skramla ihop elever eftersom det på äkta franskt maner hade varit strejk på skolan. Men till slut kunde alla dela upp sig i mindre grupper och vandra iväg. En del fick vara med på lektioner medan andra gick en tur på skolan och kollade runt. Efter en timme bytte vi plats och vi som började med rundvandring fick vara med på en lektion. Det var en ganska kaotisk engelsklektion, där några svenska respektive franska elever fick stå framme vid tavlan och fråga varandra frågor.

Vid fyratiden var det dags att i samlad trupp ta sig mot marinan för att åka över till Gunilla. Alla var inte jättebra på att hålla takten, men just idag gjorde det inte så mycket eftersom flaskhalsen var att få över folk med båten. Då vi var så många hade vi även sjösatt MOD-båten för att köra med dubbel skytteltrafik. Trots detta drog det ut på tiden men till slut hade alla gäster kommit över och vi kunde bjuda på pirogfika och rundvandring. De franska eleverna och deras lärare tycktes både imponerade och tacksamma för att få komma över, så trots allt besvär var insatsen ändå värt besväret. Vid halv sju hade alla kommit iland igen och vi kunde sätta oss till bords för en något försenad middag.

Over and out…
Johan

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se