Öckerö gymnasium

Utflykt i mayaland

Igår var vi på utflykt. Tre minibussar tog oss och våra guider runt på Yucatán under en heldag. Vi besökte mayaruinen Uxmal och åt sedan lunch i en mayaby där det också fanns en cenote att bada i. Vilken dag!

Första stoppet gjorde vi för att få lite introduktion till dagen. Vi samlades under ett skuggigt träd med utsikt över en fyrahundraårig hacienda. Guiden Russell bad oss att fundera lite över vad vi kunde se längs vägen för att förstå mer av förutsättningarna för den kultur vi snart skulle få se ruinerna efter. Vi fick veta att Uxmal var centrum för det gamla mayasamhälle som fanns i Puuc-regionen lite söderut från där vi ligger med Gunilla. Puuc betyder ”kulle” och det medförde att det var extra svårt med vattentillförseln här. Yucatán är ju speciellt med att allt vatten finns i ett underjordiskt vattensystem av grottor. Här och var finns hål som öppnar upp till det kalla vatten som finns under jord. Men mer om det senare.

Nu var vi framme vid Uxmal. Det var varmt, sådär så att vi hela tiden behövde leta upp skugga när Russell fortsatte berätta om vad vi såg. Där fanns flera imponerande byggnader som fick oss att fundera över den högkultur som funnits här. Russell förklarade för oss hur maya tänkte kring solens gång och hur det blev utgångspunkt för byggnaderna här. Vi nickade instämmande och såg hur genomtänkt allt var. Samma känsla fick vi när i vandrade runt bland ruinerna och upptäckte hur symmetriskt byggnaderna låg i förhållande till varandra. Höjdpunkten var att klättra upp i den enorma pyramiden och därifrån kunna blicka ut över landskapet och ruinerna av de mäktiga byggnader som låg framför oss. Det var inte svårt att föreställa sig hur växtligheten tagit över när kulturen försvann av någon anledning som man inte enats om.

Nästa stopp med bussarna var hos en mayafamilj i en nutida mayaby. Familjen hade turen att ha en cenote, alltså ett vattenhål på sin tomt och kunde tjäna lite pengar genom att ta inträde och erbjuda lunch. Där badade vi i det kalla källvattnet och de modiga hoppade från olika avsatser ner i det djupa hålet. Familjen, dvs kvinnorna, serverade tortilla med olika fyllningar. Vi var hungriga och det smakade gott med lunch och kallt risvatten. Några passade på att intervjua i byn, men inte familjerna själva eftersom de inte pratade varken spanska eller engelska. Det blev guiderna som fick berätta hur maya lever idag, vilket vi ju i och för sig kunde se själva runt omkring oss.

Vi var tillbaka i Progreso till kvällen och efter en del problem med ett lopp som arrangerats på piren var vi tillbaka på Gunilla. Långt efter att både mörkret fallit och utegångstiden passerat.

Allt väl ombord!

Brita Malmcrona

utbildningsledare T/S Gunilla

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se