Öckerö gymnasium

Utomhuskontor, jakt på engångsgrillar och klipphopp

Bermuda är vackert. Det slog mig med all tydlighet när jag i morse tog mig en kortare joggingtur innan frukost. Havet är turkost och klart och stränderna många och vackra. Människorna i St George där Gunilla ligger förtöjd är vänliga och verkar leva ett härligt ö-liv utan stress. Det är säkert en illusion men livet verkar väldigt enkelt när man inte behöver mer kläder än ett par shorts och en t-shirt. De elever som har haft frivakt har ägnat dagen åt att utforska Bermudas stränder och klippor samt huvudstaden Hamilton. Några har även försökt få en glimt av America’s Cup båtarna som ligger vid Royal Naval Dockyard längst ut på Bermudas metkroksformade landmassa. Det är 11 dagar till starten av Americas’s Cup på Bermuda och det märks tydligt i Hamilton där man kan köpa t-shirtar för 50 dollar och andra souvenirer som påvisar evenemanget.

Det kan sägas direkt. Ingenting är billigt på denna ö dit i princip allt behöver importeras. Priserna är högre än i Norge vilket säger en hel del om prisläget. Att leva på ön har inte alltid varit enkelt. Det finns inte något sötvatten på ön så det vatten som ska drickas behöver antingen importeras eller på annat sätt framställas. Något man direkt lägger märke till här på Bermuda är de färgglada husen målade i mjuka men klara färger. Hustaken är utan undantag vita och ”trappstegsformade”, ofta i form av pyramider med två större trappsteg som bildar ett ”V”. Denna finurliga konstruktion gör att regnvattnets hastighet bromsas upp och V:et leder vattnet ned till en stor tank under huset. Det finns en lag här som en Bermudian förklarade för mig:

  • ”For every square inch of roof you need to have 4 gallons of space in your tank beneath your house”.

Detta motsvarar att för varje 64 cm2 tak så behöver du ha ca 4,5 liter tankutrymme för regnvattnet. Jag gissar att det även är viktigt med ett rent tak…

Min dag har ägnats åt att jaga engångsgrillar för vår kommande grillkväll. Denna jakt startade redan i Charleston där kockarna försökte beställa ”40 single use Barbeques” i samband med matleveransen. Det slutade inte bättre än att vi fick 40 flaskor med Barbeque-sås vilket i och för sig uppfyller beställningens villkor. Begreppet ”engångsgrill” verkar inte existera i barbeque-prestigens högborg, USA, och den som paketerade ordern måste ha fått användning för sin kreativitet. Jag försökte förgäves på olika stora matkedjor och även på nätet att hitta ”Disposable Barbeques” i Charleston utan framgång.

Nåväl, här på Bermuda vet jag att de ska finnas men jag vet också att de kommer med ett pris. Efter att jag besvarat ett antal mail på mitt utomhuskontor på King’s Square i St George inledde jag och styrman Kalle började jakten på den lokala mataffären i St George. De hade inte några engångsgrillar men de kunde ge oss namn och plats på två mataffärer i Hamilton som troligen hade. Vi gick ombord på buss 1 med varsin liten kvadratisk bussbiljett som skulle stoppas i en liten urna hos chauffören. Väl ombord frågade en lokalinvånare om vi var bröder och pekade menande på våra kepsar, tröjor, shorts och skägg. Bröder är vi inte vad jag vet men det har varit kul att lära känna Kalle och nog har han känts lite som en bror ombord.

Efter att ha frågat oss fram hittade vi ”Master’s”, en diversehandel där de hade gott om engångsgrillar! Priset var mer än det dubbla priset i Sverige, 9,99 dollar. Vi lade 10 grillar för upphämtning senare under dagen och begav oss till en strand där Kalle hört elever berätta om potentiell klipphoppning. Taxichauffören synades oss och tyckte att vi såg ut som ”Cliff divers” vilket känns som en komplimang så god som någon.

Platsen heter ”Admiralty House Park” och kan verkligen rekommenderas för kommande års elevkullar. Vacker strand som inte exploaterats i någon större utsträckning. Vi träffade flertalet elever som hittat dit före oss, kul att de väljer stränder som denna! Så småningom sökte vi oss ut mot klipporna och precis då anlände ett stort antal elever för klipphoppning. Viktor Palmdahl hade gjort efterforskningar och fått veta att det skulle finnas en uppgång från vattnet där man via en tunnel skulle kunna ta sig upp igen efter att man hoppat! Mycket riktigt fanns detta och vi spenderade en härlig timme av klipphoppning tillsammans med ungdomarna!

Därefter begav vi oss tillbaka till Hamilton, köpte engångsgrillarna, åt god hamburgare på restaurang och på bussen hem mötte vi återigen eleverna som vi mött på klipporna. När vi klev av bussen vid Gunilla var nog samtliga en aning trötta men väldigt nöjda med dagen på Bermuda.

Jonatan Hedberg – DOS på T/S Gunilla

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se