Öckerö gymnasium

Ut på havet igen

Det här är en asymmetrisk resa, sade styrman på uppställningen i morse. Och sedan pratade han på om sophanteringen. Men det är en bra beskrivning av den här resan.

Första halvan av resan är vi mest i land. Vi besöker fyra öar med bara korta seglingsben mellan. Andra halvan av resan ska vi vara till sjöss. 23 dagar tar det att segla hem till Öckerö från Funchal på Madeira som är nästa hamnstopp.

Vi lämnar nu La Palma efter fyra intensiva dagar. La Palma är en fantastiskt vacker ö, spektakulär rentav i sin dramatiska och skiftande natur. Här finns höga vulkantoppar att bestiga, grottor att paddla i, små naturpooler att bada i och skogar att vandra i. Eleverna har kommit tillbaka till båten efter heldagar på ön, lite stelt stapplande över landgången av långa vandringar, men med nöjda leenden. Det ska bli spännande att få ta del av allas berättelser om vad de upplevt under de här dagarna nu när vi ska ses på lektionerna under däck.

Även staden Santa Cruz har utforskats. Här är det vardag med munskydd och sprit på händerna i varje affär. Munskydden hanteras med olika grad av försiktighet. En taxichaufför jag åker med tycker att hela grejen med munskydd är "stupid" och viftar lite slappt med sitt. Vi känner dock en trygghet med munskyddet, som betyder att vi kan vara rädda om både oss och dem vi möter.

Nästa hamn är Funchal på Madeira. Eftersom vi lämnar Spanien och kommer till Portugal väntar ett corona-test innan vi kan lämna båten och gå iland. Restriktioner finns även där förstås, vilka innebär munskydd på, maxantal 5 i grupperna och utegångsförbud efter klockan 19 på vardag, 18 på helgen. Långa kvällar ombord i hamnen betyder gott om studietid i stora mässen. Vi får se vad båtrådet säger om det förslaget på mötet i eftermiddag.

Stämningen är fortsatt god ombord. Vi trivs tillsammans, elever och befäl. Det viktigaste just nu enligt vår styrman är hur vi hanterar soporna. Men det tar vi i en annan blogg.

Allt gott ombord!

Brita Malmcrona

utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se