Öckerö gymnasium

Vad var det som hände?

”Det sägs att varje resa man gör lämnar kvar något inom en”

För mindre än 4 veckor sen så stod jag på en rullande bogserbåt om skeppare, släpandes pråmar mellan Sthlm och Västervik. Och nu står jag här, här på Kap Verde och ska mönstra på T/S Gunilla. Ett fartyg som jag nästan inte vet något om och ett jobb som jag nästan glömt bort att jag kunde.

Hur gick det till?

Blev uppringd av en god vän som sa: Åke, som skiter i vad du gör och dessutom kan laga mat, jag har ett jobb till dig! Jag vill att du hör av dig till Fredrik (vår redare) så ska du se att du får ge dig iväg ut på havet igen, i stället för att rulla runt här i Östersjön.

Och så blev det!

Men frågan kvarstår vad det var som hände och vad gör jag här? Den frågan blev ännu mer uppenbar när jag stod där på kajen. Mycket snören och mycket pinnar var det och överallt klängde ungdomar. Jag har i och för sig ett par överseglingar under segel och ett otaliga på lastfartyg men det här var något helt nytt och ganska spännande. Blev väl välkomnad ombord, och fick en rundvandring, vilket gjorde det hela än mer förvirrande., mycket språng och skrymslen överallt. Hittade knappt tillbaka till min hytt.

Sen bar det av till min arbetsplats som är byssan, jag brukar säga att bryggan är fartygets hjärna och byssan dess hjärta. Vilket visade sig stämma ganska bra även i detta fall. Jag är van att serva 10/12 sjöbusar och här ska jag plötsligt laga mat till 43 ”gökungar”. Men återigen hade jag tur! För mitt i allt mitt kaos så dök en andre kock upp som hade bra koll på läget och gjorde (och gör) allt för att lotsa mig igenom allt det innebär att vara kock ombord på T/S Gunilla (tack Caroline).

Jag är nog ganska råbarkad som person, har kanske ett språk som inte alltid lämpar sig i de fina salonger och så är jag ju naturligtvis stockholmare, kan nog uppfattas som lite skrämmande. Även rent dialektalt är det upplagt för missförstånd.

Men jag tror nu efter ett par dagar till sjöss så förstår vi och gillar varandra.

Jag ser fram emot fortsättningen av den här resan och avslutar med ett gammalt sjömanscitat.

”Du kan inte upptäcka nya oceaner om du inte har mod att släppa taget om det land du ser”

´le kock, T/S Gunilla

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se