Öckerö gymnasium

Valtider...

Så här i valtider är vi på väg västerut – fast mot Kanarieöarna (och inte USA) och möter delfin- och valarter (och ställs inte inför att rösta på en av två presidentkandidater!) Havet är lugnt, liksom vinden. Vi fortsätter alltså att alltjämt gå för motor. Dieselns enformiga brummande, solande elever på däck och att Medelhavet nästan är spegelblankt kan ge det bedrägliga intrycket att inget intressant händer…

Men saker händer! När man minst anar det kommer det numera flockar av 5, 10, 15 eller fler delfiner – mer eller mindre nära Gunilla! En del vänder och vrider sig, några simmar ett tag kring fören och ibland hoppar de, till vår stora förtjusning! De flesta torde vara sadeldelfiner, men några av oss har även sett i alla fall Rissos delfiner, (långfenade) grindvalar, vikval samt kaskelot. Säkert även en och annan flasknosdelfin.

Men en DOS som gillar fåglar lägger också märke till annat. Scopoliliror, medelhavsliror och stormsvalor bland annat. Samtliga sedda idag, men mer eller mindre hopplösa att se i Sverige för en normal skådare. Här syns de ibland på ganska nära håll, kanske 50-300 m bort. Liror är en sorts släktingar till albatrosser (ifall ni undrar), fast mindre.

Vi vet fortfarande inte riktigt vart vi ska, men till Kanarieöarna blir det. Ombord är annars nya erfarenheter för mig att jag fått vara med på befälsmöte och båtråd, det sista ett forum för elever att framföra synpunkter och önskemål angående livet ombord. Jag har också tvättat och tumlat min tvätt. I fredags höll jag för första gången i lektioner. Det är inte som på landbacken, där genomgångar brukar vara viktiga, utan här är det handledning och ”peppning” som är mer centralt. Det betyder inte alltid mindre arbete, men arbete av annat slag.

Tidigt imorgon bitti passerar vi Gibraltar. Då lär vinden öka i styrka, seglen får komma upp och dieseln varva ned ett tag. Atlanten nästa!

DOS/Daniel Tingdahl

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se