Öckerö gymnasium

Västindiens charmigaste ö?

En lokalbo sa skämtsamt att man brukar säga att Grenada bara har tre saker att skryta med - den amerikanska ­invasionen på 1980-talet, muskot­nötterna och så jätteorkanen Ivan 2004. Inte mycket att locka turister med, kan tyckas. Men det är definitivt på väg att ändras.

300 000 kryssningsbesökare om året sätter Grenada på kartan. Dessutom har Kirani­ James, 19-åringen som vann 400 meter vid London-OS och tog Grenadas första OS-guld någonsin, blivit lite av en turistambassadör för sitt land. Själva trivs vi redan med den ­leende personalen i den lilla hamnen i St George. Man kan väl säga att hit kommer man för människornas och naturens skull. Sevärd­heter av världsklass saknas.

Den charmiga huvudstaden St George's klänger sig fast på kullarna runt The Carnage, den hästskoformade hamnen. Husen är låga - bara kyrkor får vara högre än kokospalmer på Grenada - och målade i pastellfärger. Gatorna är smala och backiga. I bakgrunden skymtar öns dramatiskt bergiga inre täckt av grön regnskog.

Under dagen strövar vi runt i St George's, luktar på kryddor på den färgstarka marknaden, tajmar det så att vi ska upp till Fort George från 1705 när solen står som högst. Senare vid vattnet möts vi av två världar. En gammal fiskare säljer sin purfärska fångst. Några meter därifrån gör unga män i ordning "The Rhum Runner" för kvällens "romkryssning". Och då pratar vi inte fiskrom…..

I går var vi på heldagsutflykt och hann med vattenfall, chokladfabrik och strandlunch. På väg åter stannade vi i nationalparken Grand Etang. Här finns en sjö i en slocknad vulkan, fina vandringar i regnskogen till vattenfall. Och så de fräcka nunnemarkattorna och kolibrier. Regnskogen ser ut att sträcka sig oändligt långt, men spåren efter orkanen Ivan syns ännu.

Längre norrut, nära Grenadas nordspets ligger Sauteurs, i dag en lugn by, men platsen för en historisk tragedi. Här kastade sig de sista karibindianerna, barn, kvinnor och män, år 1651 till döds från en 40 meter hög klippa hellre än att kapitulera till kolonisterna från Europa. Så säger historieböckerna. Men vår guide Mando menar att detta är en påhittad historia. Att man ska det med en nypa salt, det är vinnarna som skriver historien!

Vi har det bra!

Anne-Li Olsén, utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se