Fartyget T/S Gunilla

T/S Gunilla med hemmahamn Öckerö är ett av Sveriges största seglande fartyg. Riggad som tremastad bark med bekväm inredning och modern utrustning är T/S Gunilla under större delen av året uthyrd till Öckerö seglande gymnasieskola och seglar då med elever från tre olika program. Varje år besöker fartyget länder i Europa, Syd- och Nordamerika samt Karibien. Under sommaren görs en översyn på varv.

Bekvämt boende

Ombord på T/S Gunilla finns plats för 44 elever i tolv olika hytter. Hytterna varierar i storlek från fyra till två kojplatser. Eleverna har egna hygienutrymmen samt ett gemensamt studie- och uppehållsrum. Besättningen bor i en egen avdelning ovan däck. Alla utrymmen under däck är luftkonditionerade.

Avancerade kommunikationssystem

Gunilla är modernt utrustad vad gäller navigationssystem, satellitlänk och ett stort antal datorer i nätverk ombord.

Längd 49,6 meter
Bredd 8,3 meter
Tonnage 405 bruttoton/121 nettoton
Segelyta 1040 kvm
Huvudmotor Caterpillar 550 hp
Djupgående 3,2 meter
Klass Bureau Veritas
Antal kojer 44 elever + 11 befäl
Antal gäster max 90

Historik

Gunilla byggdes år 1940 på Oskarshamns varv, men sattes inte i fart förrän efter krigsslutet 1945. Hon förlängdes senare i Falkenberg år 1954. Hennes ursprungliga namn var Gunilla, men under en kortare tid 1961-65 gick hon under namnet Monica. Fram tills 1997 var hon torrlastfartyg och transporterade huvudsakligen säd i Kattegatt, Skagerack och Vänern. Den 12 januari 1997 överlämnades M/S Gunilla från den förre ägaren Ivar Kristiansson till föreningen MBV på Öckerö som tog över ägandet och påbörjade omvandlingen av Gunilla till ett skolskepp.

Totalrenoverad

Gunilla totalrenoverades 1997-1999 med ny stäv, påbyggnad av förhöjd back och backdäck, nytt däck, ny byssa, förlängning av poopdäck, byggnation av navigationshytt, elevhytter och annan inredning. Tre nya Caterpillar dieselmotorer installerades. Hon fick en helt ny rigg designad av Allan Palmer från Åland. Förskeppet byggdes om med klyvarbom och fick en nytillverkad galjonsfigur efter gammal modell.

Ägare

Ägare sedan hösten 2010 är ÖRAB - Öckerö Rederiaktiebolag.

Gunillas vänner
Gunillas vänner är en förening som arbetar för att stödja verksamheten som bedrivs med T/S Gunilla som naturlig mittpunkt. Föreningen finns på facebook - gilla dem gärnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.