Öckerö gymnasium

23 oktober 2018

Vi i Midskepps blev purrade 23.30 för att gå på vår vakt kl 00. Inatt skulle jag och Emanuel vara i byssan och till vaktens glädjande blev det pannkakor till fika. Vi började att duka fram och steka direkt så att vi var klara så fort som möjligt. Av rondman fick vi reda på att de var hungriga så att det passade ju perfekt med pannkakor.

Efter fikat började vi ta tag i städningen för dagens vakt och idag var det bakmaskinen som skulle rengöras men även disken fick tas om hand. När vi var helt klara med städning, disk och lite utrotning av kackerlackorna i byssan så tog vi oss friheten att lägga oss ner i lilla mässen och ta en liten powernap, för här ombord är att sova en efterlängtad aktivitet. Vi väcktes av vaktledare Olof som kom in i mässen men han gjorde inte mycket väsen av sig, sa att det snart var uppställning men gick snart därifrån och ut på däck igen. Uppställningen hade vi ju såklart redan koll på så vi var där i tid precis som alla andra. Det slogs åtta glas i klockan och midskepps militära överlämning ägde rum. För i midskepps är det jag och en till som har koll på militären och uppställning, så det har vi influerat vår vakt, alla verkar vara med på det och tycker nog att det är rätt roligt. Äntligen fick man gå och lägga sig i sin egna koj och alla i hytt två somnade raskt.

Klockan 11 blev vi purrade och det var snart lunch. Jag klev ur kojen och försökte få liv i resten av hytten som inte var lika taggade på dagens vakt.

Till lunch fick vi laxpasta och grönsaker och det var rätt så gott. Återigen var det uppställning och vi fick till överlämningen helt okej bra den här gången, alla var hyfsat synkade men vi får nog öva lite på givaktspositionen…

Idag på dagen skulle jag vara arbetsstyrka vilket menas att man är tillgänglig att utföra mer eller mindre roliga uppgifter. Först fick vi sätta både för och stor bram (de segel som sitter näst högst upp) och trimma förstängseglet och inre klyvaren (två av tre försegel) sedan satte vi yttre klyvaren (det sista förseglet) och mesan (det längst akterut). Jag fick äran att avbeslå mesanseglet som vi aldrig haft uppe under vår segling. Det var lite annorlunda mot övriga segel men det var roligt att få pröva något nytt.

Efter det var det dags för sådana mindre tråkiga arbetsuppgifter, fetta toppläntor (vajrar som håller uppe råna) det måste göras när seglen är satta så det var väldigt krångligt med alla gårdingar (rep som drar upp seglen när man ska bärja) som hängde och slängde, det var trångt, jobbigt, kladdigt och obekvämt, inte alls skoj helt enkelt och vi hann inte ens klart…

För att muntra upp oss fick vi päron i ugn och vaniljglass. All sötfika ombord är alltid uppskattad men det här var något utöver det vanliga. Det kompenserade arbetet från innan.

Efter fikat behövde vi slutföra arbetet men toppläntorna så det var på med overall och sele, upp i riggen till bram och röjel (råt högst upp) igen och sedan ner igen lagom till uppställning och överlämning. Vi slog glas som vanligt och vår exercis gjordes tillsammans med en synkad hälsning till styrbord ”god vakt!”. Till middag väntas tacos, oj så gott. En dusch senare hade inte suttit fel och kanske rena lakan ikväll tillochmed.

Av. Jenny Leandersson SJD midskepps

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se