Öckerö gymnasium

45 grader i maskinrummet eller linbana i masten

På frukosten i morse klockan 07:15 serverades två sorters gröt. Risgrynsgröt och havregrynsgröt, riktig vardagslyx här på Gunilla. Proppad med risgrynsgröt går jag upp till uppställning klockan 08:00. Det ryktas om att vi ska få åka linbana på vakten vad detta nu innebär. Linbana kanske inte var riktigt rätta ordet, vi skulle fetta vajrarna som går emellan seglen och behövde därför sitta på en gunga som firades mellan seglen.

Efter uppställningen ville maskinisten Ulf ha en assistent i maskin och det blev jag. Det hade varit en läcka under durk i maskin och jag behövdes för att hjälpa till att torka upp läckan. Efter att ha suttit i det dödsvarma och jag skämtar inte dödsvarma maskinrummet i 30 min inser jag att inget vatten försvinner. Jag säger till Ulf och det visar sig att det fortfarande läcker. Jag gick upp på däck och såg Hedvig sitta uppe i en gunga mellan två master och fettade stagen. Hon hade en stor blå overall i 29 graders värme som hon nästan dränktes i och en burk med fett runt halsen.

Jag var och hjälpte till i maskin hela dagen och i slutet packade jag, Lina och Jacob in massa lådor i ett utrymme i maskinrummet. Vi svettades som grisar och jag kunde knappt hålla i något för det rann på hela kroppen. För att förtydliga så är det ungefär 45 grader nere i maskin och jag stod i ett utrymme där jag inte ens kan stå rakt. Det bästa var att Ulf gav oss bubbelvatten från befälsinredningen som vi annars aldrig får dricka av. Fikat kändes riktigt välförtjänt och det blev kanelbullar. Det sista vi gjorde på dagen var städning som vi alltid gör. Vi var två man kort men ändå lyckades vi städa allting på 59 minuter, vårt rekord är 57 minuter och vår vaktledare sa att vi är den bästa städvakten hon haft. Efter vakt var alla svettiga och nedfettade så först till duschen gällde. Vi alla ville duscha och vara fräscha till middagen när Mr. Frank och Mr. Mando kom. De berättade om Grenadas Historia och vi fick ställa frågor. Det var mycket intressant men jag behövde gå för att vara fartygvakt. Där ute fixades de för söndagsbio fast det är måndag. Vi experimenterande lite vart projektorn skulle lysa mot och av beslog apan vilket är ett segel. Det fungerade inte så bra så jag tog på mig selen för att beslå apan igen. Det slutade med att projektorn lös mot soltaket på halvdäck och vi pallade upp den med en pall. På bion visades ett avsnitt av Blue planet. Vi skulle kolla två hela avsnitt men det kom en störtskur och vi behövde plocka in all utrustning efter första avsnittet tyvärr. Nu sitter jag i min koj och precis gått av fartygsvakt, snart ska jag packa för morgondagens hajk som jag är supertaggad på.

Karin Berglund 13/1–2019

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se