Öckerö gymnasium

Älskade mark!

Det var en så tidig morgon det kan bli, klockan var innan tolv och vi var uppe och redo för vår sista vakt på sjön. Med land snart i sikte var vi minst sagt taggade, trots de tio tidigare mysiga dagarna.

Dagen innan hade varit tung och ansträngade med mycket blåst och regn, så att vi idag möttes av klart väder med lite vind och låg hastighet var minst sagt trevligt. Med den nu låga persen var allt vi skulle göra att förbereda inför hamn. Vi började med att beslå ett av de främre mindre seglen, förstängstagseglet, sedan fick vi även en sista lektion av vår älskade vaktledare hur man plockar ihop ett råsegel snyggt och tajt. Med våra krafter nu ännu lägre var det mer än välkommet med gitarrspel och sång med vakten en sista gång. I byssan hade backisarna varit så trevliga att de slängt ihop ungsbakade toasts åt oss. Nu med värme i magen och solen på uppgång var sängen mycket lockande.

I efterhand så kan man anse att det var lite dumt, men jag valde att sova genom ankomsten till hamn, men sömn var en bristvara på resan så att få in dessa få timmar jag nu kunde på morgonen skulle innebära mer tid spenderad i hamn. Att vakna till att en av kockarna plötsligt klampar in i din hytt och frågar om du ska ha mat på båten denna dag var minst sagt förvånande, men trevligare än några tidigare sätt som man vaknat på här på båten. Med trötta ögon inser jag nu att vi är framme i Plymouth. Nu snabbt uppe på däck har nog aldrig land sett så lockande ut. Man skulle rent utav kunna kyssa den!

Innan avfärd slänger jag iväg några korta minuter till föräldrar, nu när man fått täckning på telefonen. Det var minst sagt uppfriskande att höra en välbekant röst. Snart efter detta infinner vi oss ungefär tjugo minuters promenad innåt land och med många när vi inser att vi glömt några viktiga grejer på båten. Så en högtempo powerwalk tillbaka och klockan ungefär halv två. Nu med tre mycket hungriga tonåringar i farten letar vi snabbt upp våra andra vänner, men får veta att de redan ätit klart, så vi smyger oss in på ett litet “Inn” och beställer in fish and chips och bönbörjare. Stället var mycket trevligt och vi kände nu verkligen att vi var i England.

Att sitta och lyssna på britter bara snacka om deras vardagsliv eller andra ting är mer underhållande än det kan låta vara. Det “inn” vi var på var minst sagt perfekt för denna aktivitet. Bara att snacka med kassörska var givande.

Nu mätta och belåtna fortsätter vi vår lilla runda på stan, svänger förbi nån fudge fabrik och locala bryggerier innan vi till sist väljer att ta en glass och sätta oss på fästningsmuren ut mot havet. Här bestämmer jag och en annan oss för att vi är trötta och ska börja vandra tillbaka. På vägen tillbaka känner den andra sig lite spontan och hoppar in i vattnet, men feg som jag är hoppar jag inte i, vilket jag definetift ångrar nu i efterhand.

Dagen slutar med att vi stannar på båten och vilar upp oss inför morgondagen, då vi har många roliga planer, bland annat att gå på 4D bio mm. Ska inte säga allt för mycket (måste ju lämna lite till de som skriver imorgon också. Men jag tror på en maxad dag ;)

Alvin Söderberg

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se