Öckerö gymnasium

Ankaret i botten med humöret på toppen

Fem dagar, massa arbete och alldeles för få duschar senare kan vi äntligen se land. Ögonlocken blir bara tyngre och tyngre för varje dag, SA2124 har förtjänat lite vila i hamn.

Klockan 11 på förmiddagen blir jag väckt som vanligt i underbara hytt 6 med mina fantastiska hyttkamrater men är som vanligt supertrött och utmattad. Men när jag får höra att det är ugnspannkaka till lunch känns allt genast bättre och jag känner mig redo att carpe diem. Mätta och belåtna tar vi i babordsvakten oss upp på däck och gör oss redo för fyra timmars arbete.

Land i sikte! Äntligen har vi kommit fram till Azorerna. Vi får reda på att vi ska ankra idag och ta oss in till staden och lägga till imorgon. Under dagens vakt ska vi beslå segel och göra båten fin inför hamnen. När jag beslått både under- och övermärs beger jag mig ut i hajnätet med min kompanjon Nellie för att beslå inre klyvare, något varken jag eller Nellie visste hur man gjorde. Jag ska inte ljuga, det blev inte så snyggt. Det sa vår vaktledare till oss också så det är faktum och inte bara min tonårsångest som kryper fram. Så vi fick ta oss ut igen för att lära oss hur man gör. När vi satt där ute såg vi en hel drös delfiner simma omkring under oss i det klara blå vattnet. Det var magiskt. Vi har sett så många delfiner på den här resan och för en rekorderlig stadsbo som mig som aldrig sett delfiner förutom på akvarium någon enstaka gång, har det varit väldigt spännande.

När vi äntligen var klara med beslagningarna och det såg lite bättre ut lämnar vi över vakten till midskepps med det vanliga ”GO VAKT!” innan vi går ner under däck för att ha lektion sjunger vi en liten sång till våra befäl vi haft på det här sjöbenet och tackar för tiden vi haft ihop. Jag funderade på om jag kanske skulle ta mig en dusch innan lektionen men kommer ganska snabbt fram till att jag inte orkar och jag luktar ju inte illa.

Vi får också reda på vilka som ska sitta ankarvakt under natten och det är en rejäl lättnad att jag inte är en av dem. Jag är väldigt redo på att sova ut och att få utforska Ponta Delgada under de kommande dagarna.

Lea Schmidt Stryhn SA2124 brabord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se