Öckerö gymnasium

Ankomsten till El Hierro

Idag så har det varit en lång och intensiv dag som började 07.00 då vi i vakten babord blev purrade (väckta).

Vi gjorde i ordning oss för vakten och gick upp för att äta frukost i lilla Mässen. Jag åt en macka med jordgubbssylt och en skål med gröt. När vi gick ut på däck så höll solen på att gå upp och de orangegula solstrålarna speglade starkt i vattnet. En bit bort kunde man se kusten till El Hierro. Det man såg var ett stort berg med ett fantastiskt skiftande landskap. Det såg ut som något väldigt övernaturligt och spännande, jag längtade efter att gå iland för att undersöka ön.

Vi ställde upp oss för uppställningen för att ta över vakten från Midskepps och de gjorde en rolig liten dans för att avsluta sin vakt och önska oss en god vakt. Sedan så skulle vi anlända till land så det var vårt uppdrag att vända på alla segel så att vi åkte åt rätt håll. Vi drog i så många rep och det gällde att dra hårt och vänta på instruktioner på när man skulle dra. Vi drog och vi drog i tamparna (repen) så man kände hur det brändes i händerna efteråt.

När vi kom fram så såg vi hur de andra två vakterna gjorde i ordning sig för att gå iland och upptäcka ön, medan vi skulle vara fast på båten och fortsätta jobba hårt.

Sedan ville våran vaktledare att vi skulle öva på att beslå segel (ta ner och sedan ta upp seglen). Vi var säkert tio personer som klättrade upp i en och samma rigg. Det var så effektivt och enkelt att beslå seglet när vi var så många. Det var verkligen något som man behövde vara ett team för att klara det på bästa sätt. Och vi är bästa teamet!

Sedan så fick alla olika arbetsuppgifter för det var mycket som behövde göras på båten. Vissa fick olja en liten del av skeppet, vissa var fartygsvakter och såg till så att ingen som inte sov på Gunilla gick på, de flesta satte tjära på olika delar av riggen och jag och några till fick i uppgift att klippa upp skräp i mindre delar och källsortera.

Det sista jag gjorde innan jag gick och la mig var att stå fartygsvakt. Jag började mitt skift kl 16 och slutade kl 20 det var väldigt lugna fyra timmar och en gång i timmen så fick man gå rond för att se till så att allt fungerade som det skulle. Ännu en lyckad dag på Gunilla!

Xochitl Mercado

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se