Öckerö gymnasium

Ännu en lugn dag till havs

Grindvalar, kärleksmums och rostslipning sammanfattar dagen ganska bra. Vi har kunnat sätta segel igen, och även om vinden är svag så seglar vi nu! Havet är fortsatt lugnt, och livet ombord rullar på som vanligt med lektioner och vakter.

De första timmarna den 18 november ägnade vi i 12-4 vakten åt att lära oss knopar, äta ugnspannkaka och bara mysa. Eftersom vi gick för motor var det inte mycket vi behövde göra, och vi kunde därför ägna oss åt högläsning och andra mysiga saker. 4-8 vakten hade inte heller särskilt mycket att göra, utan de småfixade lite och tog det lugnt, med ugnspannkaka som vaktens höjdpunkt.

8-12 vakten var betydligt intensivare; de satte tio segel och stängde av maskin. Även om vi inte håller någon hög hastighet så känns det roligt att segla igen! Precis som igår så blev den vakten något av en safari, då de fick se både graciösa delfiner och tre flockar (något mindre graciösa) grindvalar.

12-4 och 4-8 vakten fortsatte sedan på det främsta projektet de senaste dagarna: att slipa rost uppe på backen. Nu börjar det äntligen bli klart, och sedan kan det börja målas! Att slipa rost är väl inte det roligaste arbetet ombord, men när solen steker känns även det rätt bra. Kärleksmumsen vi fick till trefika gjorde det till en riktigt bra vakt.

Det stillsamma havet de senaste dagarna har lett till att många har spenderat sina frivakter åt att klättra högst upp i masterna för att sätta sig på det översta rået: röjeln. Ibland har syftet varit att ta bilder, och ibland bara att få en lugn stund utan massa röster runt sig; det är trots allt trångt att bo 55 människor på såhär liten yta.

Det märks att vi varit ute till sjöss några dagar nu, då internetabstinensen blir tydligare för varje dag som går. Eftersom vi nu befinner oss närmare land än vi gjort tidigare, har hoppet om täckning börjat spira på flera håll. Så fort man går omkring med sin mobil i handen kan man vara säker på bli frågad ”har du täckning?” flera gånger. Än så länge är det ingen som haft täckning i mer än några sekunder, men vi alla längtar efter de mängder av notifikationer som väntar oss när vi kommer fram till Malaga.

Johanna Engsner, Midskepps

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se