Öckerö gymnasium

Att längta från ett paradis till ett annat

Lika mycket som jag hatar att bli purrad mitt i natten för att arbeta, lika mycket älskar jag känslan av att tillsammans sätta ett segel.

Lika mycket som jag ryggar tillbaka för att gå ner i maskin ensam mitt i natten, lika mycket älskar jag känslan när lilla Styrbords-vakten skrattar tillsammans åt samma skämt.

Lukten jag aldrig kommer vänja mig vid på toaletterna, den övervinner inte lukten av nypoppade popcorn som skriker filmmys!

Den där goa lite lyxiga känslan i magen av att ta hallonsylt på gröten istället för äpplemos som varje annan dag, den gör det lite lättare att gå upp en tidig morgon.

Lika motstridig som kroppen är när den ska gå på vakt mitt i natten, lika sprallig är den när någon slår åtta glas och du får frivakt.

Jag hade kunnat göra listan lång, väldigt lång, på hur många saker här ombord på Gunilla som i stunden känns alldeles förfärliga. Men minst lika lång är listan på de saker som övervinner den där negativa känslan som ibland spökar bland oss ombord.

Det finns alltid någonting som i sekunden senare livar upp en igen, det kan vara allt från ett knäckebröd när du ligger ålandes vid relingen sjösjuk, till att en kompis har just den filmen du velat se så länge nedladdad på sin hårddisk.

Någonting som jag tror vi alla råkar ut för en och annan sekund är nog hemlängtan, vissa mer och vissa mindre, vissa ingenting alls. Flygresan till Miami kändes som en evighet med tråkig flygmat, men i samma sekund som jag satte foten på Gunilla så var flygresan bara en underliggande trötthet och som bortglömd. Det är som ett parallellt liv här, hemma i Göteborg känns längre bort än bara hundratals mil. Det känns som ett annat liv som bara vi här ombord förstår oss på vilket är väldigt skönt.

Att längta hem kan kännas bortskämt, att ligga på en mjuk strand vid ett turkost hav under en palm jämfört med köldrekordet som just nu härjar i Europa.

Men oavsett vart jag är, hur bra jag än har det här ombord, och hur sällan jag faktiskt har tid att tänka på hem, så bankar ändå hjärtat lite extra hårt av glädje när jag tänker på att komma hem. Inte för att jag vill komma hem nu, utan för att det ligger mig så varmt om hjärtat att vakna upp hemma på en söndag och få ligga kvar i sängen så länge som jag själv vill. Jag tycker att den dagen vi landar på Landvetter i April kommer bli rolig just för att träffa alla jag saknar där hemma, men jag vet att efter en dag hemma i Göteborg så kommer jag sakna Gunilla. Att jag aldrig kan bestämma mig!

Maja Ivarsson

Styrbord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se