Öckerö gymnasium

Avgångsdag

Dagen börjar likt de allra flesta dagar till hamn. Men att man blir väckt klockan 7 och man får frukost några minuter senare. Men idag är det lite speciellt då det är avgångsdagen för Reykjavik. Det är första dagen på vårat ben mellan Reykjavik till Irland.

Efter uppställning klockan 8 så gjorde vi oss redo att lämna kaj. Vi började med att sjösurra saker på båten och även slänga soporna i hamn. De första som har vakt när vi lämnade var 8-12. Och eftersom vi har bytt vakttider så är det styrbord som börjar. Däremot på grund av att det är avgång så måste alla sjöfartare vara närvarande. Men på grund av att jag är 4-8 vakt och naturare så behövde jag inte vara med vid avgången.

Klockan 9 så lämnade vi hamnen och jag spenderade en stor del av dagen med att plugga men vi hade även ett möte och säkerhetsövning klockan kvart över ett. Säkerhetsövningen bestod av ett brandlarm och även att leta efter en “fripassagerare”. Fripassageraren var vår bås som hade gömt sig och vi var tvungna att systematisk genomsöka båten. Det visade sig att han gömde sig under durken i en av hytterna. Efter övningen hade vi stormöte där vi diskuterade saker som berör alla på båten. Vi gick även igenom skamlådan. Skamlådan är en låda där vi lägger saker och ting som vi inte vet vem ägaren är. När stormötet var slut tog jag en tupplur.

Efter ett tag så började det bli rätt stora vågor och jag, likt många andra, blev sjösjuk. När vakten väl började klockan 4 så var jag post. Post innebär att man roterar mellan att stå utkik, livbojsvakt och rogängare. Som utkik håller man koll på om det finns några båtar, bojar eller annat i vattnet som kan vara relevant för styrman att känna till. Som livbojsvakt så håller man koll på de som är ute på däck och om någon ramlar i havet. Och om man är rogängar så styr man båten och håller den kurs som styrman bestämmer. Vädret var inte så bra med regnskurar och stora vågor som slog upp och träffade en. Så när vakten slutade gick jag faktiskt och la mig direkt.

Ludvig Edenlund

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se