Öckerö gymnasium

Bad i pool mitt på Atlanten

Blått, blått och ännu mer blått. Idag är den det 12:e dagen till sjöss, och det är hav så långt ögat kan nå. Dagen började som vanligt med purrning (väckning) 03.30. Trötta och nyvakna steg vi lite motvilligt upp ur kojen för att stå redo vid uppställning 03.55.

Jag var post på morgonens vakt vilket kan bli lite långtråkigt efter ett tag, men någon måste ju göra det och idag föll den lotten på mig. Efter 4 timmar av växlande mellan utkik, rorgängare och livbojsvakt var det sedan dags för frukost. Dagen till ära var det den vanliga gröten som serverades. Efter frukosten sov jag en stund för att samla energi till dagens lektioner och vakt.

Den andra purrningen för dagen inföll vid 11.40 och klockan visade lunch. Lunchen bestod av hamburgare med tillbehör vilket var väldigt gott. Mätta och belåtna tog vi oss sedan vidare till dagens lektioner. Jag arbetade med min observation i naturkunskap/geografi och fick den nästan så gott som klar. En riktigt skön känsla.

På eftermiddagens vakt var jag arbetsstyrka. Vi har nu under några dagar arbetat med att måla om navigeringshytten och idag var det förarbete som stod på schemat. Arbetet bestod av att knacka rost och sandpappra. När klockan slog fyra glas tvättade vi av oss och gick sedan hungriga in för att äta middag. Det var kött med stekt potatis och peparotsamjonäs som stod på menyn och det var väldigt uppskattat, som all mat brukar vara.

Efter middagen tog största delen av vakten en promenad upp i riggen. Jag och tre andra klättrade högst upp till seglet vid namn storröjeln. Jag har varit uppe i riggen många gånger, men tror det var första gången jag stod ute på råt högst upp. Det var en konstig känsla, både läskigt men samtidigt befriande. Det var riktigt härligt att stå där. Med hjälp av månljuset (och kanske lite av den grön-röda lanternan högst upp i masten) kunde vi se vart vi skulle sätta våra fötter påväg ner sedan.

Idag var det även dags att brassa klockan så vår vakttid som egentligen bestod av 4 timmar förvandlades plötsligt till 5 timmar istället. Den sista timmen badade jag och två andra i poolen som vår kapten låtit bygga på däck. Vi blev uppskickade efter en kvart ungefär för att hjälpa till att bärga segel. Efter det kan jag konstatera att det är en lite märklig känsla att bärga segel i baddräkt, men alltid kul att testa på nya saker här i livet :)

Efter badet gick vi ner och bytte om. När vi sedan gick upp frågade de andra i vakten om vi inte skulle ta ett dopp till. Vi tyckte det var en lite konstig fråga men efteråt fick vi reda på att poolen hade blivit ett tillfälligt hem till en flygfisk som hamnat på däck. En rolig överraskning för nästa person som tänkte ta ett svalkande bad.

I det stora hela har dagen varit rolig och händelserik. Som alla dagar här på Gunilla brukar vara!

Frida Nilsson SaB1922 7/1-2020

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se