Öckerö gymnasium

Blogg 2:e april 2022 – La Línea/Gibraltar

Hej alla!

Idag var en lite speciell dag för många på båten. Hela styrbordsvakten och babords underkojer var på vandring upp till toppen av Gibraltar berget. Midskeppsvakten fick stanna kvar på båten för vaktdag. Det är nu så att jag är med i denna vakt så bloggen idag kommer inte handla om apor som snor baguetter eller vackra utsikter över medelhavet. Du som läser får istället följa med på min spännande dag som fartygsvakt! Med betoning på spännande kan jag meddela att den bestod av 10 timmar sittandes på en stol framför landgången och spana på omgivningen. Som tur var fanns Olivia till min hjälp för annars hade jag att antagligen blivit utbränd…

På schemat idag för arbetsstyrkan var det målning på utsidan av navigationshytten och att göra nya vevlingar i riggen. För de som inte vet är vevlingar det vi klättrar på. Jag skulle förklara det som stegen i en repstege ungefär. För att få målningen att gå lite fortare utropade vår vaktledare Aleksander en utmaning. Om de kunde måla klart hela navigationshytten på 2 timmar och 15 minuter skulle de få en belöning. Som de mogna treor vi är tackade de såklart ja till en belöning. Med hjälp av Aleksanders musik, som beskrevs som en ”deprimerande norsk melodifestival” av Alva och Lina, klarade arbetsstyrkan utmaningen med 2 timmar 15 minuter och 23 sekunder! Belöningen bestod av en burk cola och en kinder bueno var. En belöning som tyvärr inte tilldelades till fartygsvakterna. Åter en miss på denna speciella dag för mig. Men det var helt okej eftersom backisarna bjöd på en smarrig cheesecake till 3-fikat.

Mellan att steka i solen med Olivia och gå ronder för att hålla koll på fartyget fick jag i uppdrag att sätta på skavskydd på några trossar. I denna hamn är vi omringade av flera lyxiga segelbåtar och yachts. Vi är alltså en annorlunda gäst med våra råsegel och höga master som lockar flera nyfikna seglare. Segelfartyget Elida, som kommer från Sverige och håller hus en del runt Hönö/Öckerö, är också vid samma brygga som oss vilket är kul.

Dagen blev till kväll och flera av våra bergsklättrare återvände tillbaka till båten igen. Alla berättade om vackra vyer de hade sett och hur aporna på berget hade försökt sno deras mat. Vår kära lärare Erling blev bestulen på både vattenflaska och baguette och Isa berättade att hon fick vakta sina cheetos med sitt liv. Resten av kvällen bestod av att många drog ut igen till Gibraltar eller La Línea för att äta glass, spela biljard eller gå till en karaokebar.

Trots dagens alla fröjdefulla ögonblick var kvällens ankomst av våra saknade klasskamrater Karin och Hedvig en av de bästa. De anslöt sig till resan idag och kommer vara med oss tills vi åker hem från Azorerna om några veckor. Vår mentor Hanna-Sofia följde också med från Sverige och kommer dessvärre lämna oss igen i Cádiz.

Avslutningsvis har det varit en väldigt lyckad dag för allihop ombord. Imorgon blir det vår tur med aporna!

Med vänliga hälsningar,

Rebecca Bracegirdle

SA1922

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se