Öckerö gymnasium

Bort från det vanliga

Denna dagen började inte som alla andra dagar här på Gunilla. För första gången på nästan tre veckor så vaknade jag upp i en vanlig säng, i ett vanligt rum, i ett vanligt hus. Det var första gången på länge som jag vaknade upp utan att det gungade under fötterna eller att det bankade från ankaret. Det kändes skönt att få sova i en säng som var lite bredare än 67 cm, men tro det eller ej så saknade jag Gunilla och ville “hem” till henne i hamnen.

Det var tack vare våra nya spanska kompisar som vi fick bryta mot det normala livet här ombord, och sova på land. Vi har bott hos spanska familjer denna natt och fått lära känna dem, deras livsstil och deras kultur. Det har varit väldigt roligt! Några av de saker som vi upptäckte skiljer sig från Sverige är maten och tiderna. Vi svenskar går upp väldigt tidigt på morgnarna vilket blev jobbigt för María, mamman i min värdfamilj. Hon fick då gå upp ännu tidigare för att hinna laga och duka fram en riktig spansk frukost till oss. Frukosten var ett hopplock av massa olika spanska saker så att vi skulle få smaka på hela deras land i en enda frukost. Det blev bland annat rostade kastanjer och sötpotatis.

Senare på dagen tog vi alla med våra värdfamiljer till Gunilla i hamnen i Barcelona, för att visa dem runt och bjuda på fika. Självklart blev de bjudna på kanelbullar, så att även de skulle få smaka på vårt land. Det har varit en ny upplevelse att få bo hos en spansk familj, och många av oss kom väldigt nära våra nya kompisar. Vissa avsked innehöll till och med tårar.

Tyra Wigren, styrbords vakt

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se