Öckerö gymnasium

Brandövning och fiskburgare

Smörjning av rigg, brandövning och genomgång av fartyget

Jag blir purrad klockan 11:00 i tid för lunch, bestämde mig dock för att somna om igen för att sömn är guldvärd ombord på Gunilla. 11:25 stiger vi alla upp i min hytt och vi käkar lunch. Vi som har 12-4 vakten missar alltid frukosten och förmiddags-fikan. Till lunch blev det falukorv med pasta, följdfrågan brukar vara ”var det gott?” och ja, falukorv är aldrig fel.

Efter lunchen begav vi oss mot däck där ett lite roligare vaktpass än vanligt väntade, vi hade nämligen fått veta att en säkerhetsövning skulle ske någon gång under passet, spännande! Innan dess så var det smörjning av riggen som gällde. Arbetet är lika kladdigt som ett stort oljespill i garaget, ingen höjdare men det måste göras. Vädret är perfekt, nästan obefintlig vind, 25 grader varmt och molnfri himmel. Än så länge så har vi inte varit beroende av vinden för framfart. Till mitt glädjande har vi endast kört med diesel sedan vi lämnade Gibraltar.

Vi hann precis städa undan all utrustning från riggsmörjningen när brandlarmet går, min vakt känner till att en övning är på gång men det gör inte de andra, det fanns en del elever som sov så det lär ha varit en fin överraskning att vakna upp till. Alla samlas på däck och ställer sig i sina vaktlag, inräkning påbörjas och alla bestättningsmedlemar är närvarande förutom en. Två vaktledare slänger på sig utrustning för rökdykning och beger sig ner i fartyget för att leta upp den saknade eleven. Efter några minuter så påträffar man den saknade och han räddas, detta var då en övning så det var planerat ett person skulle vara saknad.

Efter övningen så hoppar vi av våran vakt och käkar middag, fiskburgare med potatismos blev det, otroligt gött. Efter middagen så har vi även tid för 1 timmes lektionstid. Vi skulle utvärdera det förra hamnbesöket det vill säga Gibraltar, alla verkade vara nöjda. Dagen avslutas med att vi sjöfartselever tar en runda av fartyget med befälhavaren och fyller i våra ”onboard training record book”.

Godnatt. 

Joachim

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se