Öckerö gymnasium

Dagen vi klättrade till 32 meter

Idag fick vi i styrbords vakten klättra upp i riggen hela dagen. Det var tuft med regn och vind men vi har blivit bättre och känner oss nu trygga i riggen. Dagen sluatde med städning och god mat.

Dagen började normalt med väckning kl 7 och upptsällning kl 8. Styrbord hade vakt och vi städade ur luckor i golvet inne i hytterna. Vissa hade barlast i sina luckor. Barlast är tyngder som ligger längst ner i båten och stabiliserar den. De med tyngder hade jackpot eftersom de inte behövde städa lika mycket. Själva hade vi ett stort utrymme som skulle dammsugas och tvättas.

Efter det så började klättringen, vi fick instruktioner om hur vajrar skulle smörjas och alla tog på sig overaller som skulle skydda från fett på kläder. Arbetstyrkan började klättra upp till tilldelad vajer, med fett i en burk runt halsen. Allt gick som smort. Sedan var det dags för fika, vi fick mackor och vatten. Sedan fick vi lite päron, efter påfyllning var det dags att släppa sig ut och sedan beslå segel igen.

Alla blev tilldelad ett rå som vi skulle beslå så fint som möjligt för att bli bättre på det. Jag fick det råt som är högst upp eftersom det är svårast och jobbigast för alla som är höjdrädda. Mitt rå hade lite problem eftersom det var tampar som höll fast det och gjorde att man inte kunde sätta upp det på korrekt sätt. Vi gjorde ett försök först men det blev inte godkänt, det var bara att klättra upp igen och göra det bättre. Vi var uppe i en timme först och sen efter andra gången blev det sammanlagt runt 2 timmar, det var bara att klättra upp igen och göra det bättre. Efter två timmar lyckades vi iallafall, men resultatet blev så fint att de inte spelade någon roll.

Vi käkade fika och behövde sedan klättra mera eftersom några hade blivit avbrutna. Allt gick bra och vi kunde sedan avsluta dagen med att städa alla toaletter som man gör varje dag här på T/S Gunilla.

Neo, Styrbordsvakt

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se