Öckerö gymnasium

En fullspäckad dag

När jag vaknade idag var det med en stor förväntan. Idag var dagen vi skulle göra våran stora utflykt. Jag skyndade mig igenom morgonen för att hinna med allt, och efter att jag packat min väska var det dags för avgång nästan direkt. Klockan 9 på morgonen var vi på
väg i full fart, med guidens röst på full högtalare i bussen. Första anhalt? Snorkling.

På vägen till snorklingen åkte vi igenom staden på Grenadas smala vägar, som slingrar sig igenom bergen. Medan vi åkte pratade busschaffören om områdena vi åkte igenom, och Grenada i allmänhet. Jag lärde mig att alla områden är döpta väldigt literärt. Området med kyrkogården fick t.ex. namnet Cemetary hill.

Väl framme drog jag av mig mina kläder så snabbt jag kunde, och dök ner i vattnet. Till en början gick det knappt att se någonting, botten såg död ut och vattnet var grumligt. Men så småningom kom det fram allt mer saker. Det började så smått med en sjöborre, sen såg jag en ensam liten korall, och helt plötsligt var jag mitt i ett korallrev! Även fast vattnet var grumligt och korallerna inte lika färgglada som jag föreställt mig var det fortfarande väldigt coolt, och jag fick se mig en skymt av många coola fiskar.


Efter en dryg timme på stranden var vi på väg igen, och denna gången till ett vattenfall. Vägen gick igenom skogen, och vi fick backa flera gånger för att släppa fram bilar på den smala vägen. Längs vägen kunde vi se en massa coola träd, som ananas, stjärnfrukt, muskot, mango och kakao. Plötsligt var vi vid ett stort vattenfall som vid botten hade som en liten sjö man kunde bada i. Vid vattenfallet var det bara att snabbt byta om till badkläder än en gång, och ta sig ett snabbt dopp, eftersom vi bara hade en halvtimme på oss. Vattnet förvånansvärt kallt, iallafall om man jämför med det 27 gradiga havet vi nyss badat i. Precis vid toppen av fallet hoppade två killar ifrån lokalbefolkningen, som visslade när de skulle hoppa, så att alla kunde flytta sig ur vägen.

Med håret blött var vi nu på väg till en chokladfabrik. Jag var personligen inte lika taggad som alla andra då jag desvärre inte gillar choklad, men det var roligare än vad jag förväntade mig. Vi fick berättat för oss att alla kakaobönor fabriken använde var odlade på Grenda, och vi fick följa hela produktionskedjan ifrån böna till färdig choklad. Som med så mycket på denna ö var även fabrikens produktion stängd idag, på grund av julhelgen, men vi fick ändå ta oss en titt på maskinerna de använder. Sen fick vi gå in och shoppa loss på Grenadiansk choklad, som jag har hört av andra var väldigt god. Efteråt fick vi sätta oss på
bänkarna utanför affären och äta våran medhavda pastasallad.


Efter en lång dag var det dags för vårat sista stopp, en kort vandring i regnskogen. Vägen dit var brantare än nånsin, och skogen blev allt tätare desto längre in vi kom. Till slut hängde den nästan över oss. Det både såg ut och luktade väldigt mycket som djungeln på museet Universeum.


Bussen stannade tillslut på en stor parkering, och det var dags att byta skor, till skor som sitter fast på fötterna. Vi hade fått höra att det skulle vara väldigt lerigt, och att det fanns risk att tappa skorna annars. Vissa föll i leran, och vissa var nära, men vi tog oss till slut ner för den branta, leriga stigen. Skogen var förvånansvärt lik den i Sverige, trots att det var regnskog. Det var nästan så man trodde man var hemma, men bara nästan. Jag såg även en vild Monstrera, samma planta som jag har i mitt rum där hemma. Den var mycket större
här, förstås.


Efter den branta lerbacken var vi framme vid en sjö bildad från en krater, som vi fått höra att man länge hade trott var bottenlös. Detta var dock såklart inte fallet, den var till allas förvåning bara ca 7 meter djup. Sen begav vi oss av på stigen igen, till en utkiksplats där vi kunde se hela regnskogen under oss. Här fanns även både nejlika och kanelträd, och vi upptäckte att bladen luktade precis som nejlikan man har på jul om man bryter dem i smådelar.


Trötta och nöjda åkte vi sedan i solnedgången tillbaka till Gunilla, där skinksås serverades tillmiddag, så fort man hade spolat av skorna ifrån djungellera.


Mathilda BL, Babord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se