Öckerö gymnasium

En helt vanlig dag ombord

På vakten hände inget speciellt i början utan fick spendera de första timmarna sittandes på däck och hamra på en liten rostfläck. Detta avbröts visserligen efter middagen då befälet fått napp. Det visade sig vara en 8,5 kg guldmakrill som vaktledaren Adam sedan hade en lektion i hur man fileade upp.

                                                                               Foto:  Mauritz Philipsson

Morgonen började innan tuppen hade galt. Redan halv fyra var det dags att släpa sig ur sin koj för att bege sig sömndrucken upp till däck för att gå på vakt. För min del betydde det att stå upp fyra timmar i sträck då jag stod post vilket innebär att vara rorgängare, livbojsvakt och utkik. Uppgifterna man har som post är att se till att styra till Bermuda och inte Irland eller att se till att ingen trillar över bord, och om någon möjligtvis gör så ska man meddela det till befäl. Utkikens uppgift är att spana efter båtar eller annat bröte som kan korsa och störa vår rutt över till nästa destination. Vädret i nuläget är relativt lugnt med dryga 20 grader i luten och sol som dyker fram bakom de tunna molnen. Sjögången är lite ostabil då vi gungar fram och tillbaka från styrbord till barbord hela tiden, men om man jämför med det
förra sjöbenet är detta nästintill stilla.

Arbetsstyrkan fick som vanligt klättra upp till röjeln, som är det högsta råt, i början av vakten medan jag stod bakom rodret och njöt nere på däck. Vakten flöt på likt Gunilla själv med ett passande nattfika klockan fem som bjöd på alldeles för saltat och sötat varm choklad, och efter ytterligare tre timmar var vakten över och det var äntligen frukostdags. Till frukost testade jag den konstiga styrbordsvarianten som vår styrman Jesper och vaktledare Mauritz skapat som innehåller 40% chiapudding, 40% yoghurt och 20% risgrynsgröt. Mot all förmodan var det ganska smakligt och en specialitet jag kommer att fortsätta äta.

Efter frukost är det planerat att sova men dum som jag var så spenderade jag de fyra sov timmarna på att kolla på en film, vilket jag i nuläget ångrar. Idag var det ett tydligt exempel på hur viktigt det är att passa tider här ombord, då en vakt (inte min) fick sin nattfika indragen på grund av att de suttit kvar för länge vid fika och matstunder.

Efter vår goda spagetti och köttfärssås lunch så var det som vanligt lektioner och efter en timme eller två så bestämde sig två personer vid samma namn för att poppa popcorn, vilket de totalt misslyckade med. Deras popcorn lyckade brännas vid så mycket att brandlarmet utlöstes och alla fick lämna sitt produktiva pluggande för att springa upp på däck, som alltid när larmet går. Vi fick snabbt och enkelt återgå till våra studier då doften av brända popcorn avslöjade varför larmet gått av.

Dagen gick vidare och vår kommande vakt närmade sig och fter det älskade tre fikat som idag bjöd på morotskaka. På vakten hände inget speciellt i början utan fick spendera de första timmarna sittandes på däck och hamra på en liten rostfläck. Detta avbröts visserligen efter middagen då befälet fått napp. Det visade sig vara en 8,5 kg guldmakrill som vaktledaren Adam sedan hade en lektion i hur man fileade upp.

Efter vakten när man skyndade sig ner för att slippa stå i dusch kö så fann vi alla en lapp sittandes på dörren som berättade att vi skulle köra ”love-bombning”. Love-bombning är att man får två lappar var med två olika namn på. På lapparna ska man skriva snälla och kärleksfulla meddelanden till den person vars namn står på lappen. Detta var arrangerat av den lilla grupp som skapades igår på stormötet i syfte med att göra små mysiga och roliga saker likt love-bombning.

Hoppas ni har det bra hemma i Sverige, det har i alla fall vi!

Med vänliga hälsningar

Ida Hellström (eller Idas Hälström enligt någon lista här ombord)

P.s Anledningen till att 70% handlar om mat är för att det är dagens höjdpunkter.

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se