Öckerö gymnasium

En lagom intressant dag

Denna dag började mycket långtråkigt och var på många sätt som vilken annan dag som helst. Tack vare några enskilda händelser blev den här dagen dock ändå lite mer speciell än de andra dagarna. Bad på däck, himmelska blåbärspajer och skymten av späckhuggare i horisonten är några av de sakerna som gjorde den här dagen till något lite mer än en vanlig dag till sjöss.

Jag vaknade kl. 07:00 och åt en enkel frukost bestående av grekisk yoghurt och mackor. Därefter startade vakten. Just denna dagen var jag post. Att vara post innebär att man skiftar mellan tre olika arbetsuppgifter som alla tre har en väldigt enformig utformning. Den arbetsuppgiften jag startade vakten med kallas utkik och det innebär att man ska stå längst fram på båten och rapportera om man ser något intressant. Nästa arbetsuppgift kallas rorgängare vilket innebär att man ska styra båten. Den sista arbetsuppgiften kallas livbojsvakt och det innebär att man ska stå upp vid rodret och hålla koll på var alla andra är någonstans. Alla dessa tre uppgifter upplevs för de som gör de, vara designade för att man ska bli så uttråkad att man somnar. De första fyra timmarna på dagen var därför fyra väldigt långa timmar för mig. Det var därför med glädje som jag släppte ratten när dessa fyra timmar var slut och det var dags för lunch.

Jag behövde något för att pigga upp mig efter denna mycket trista start på dagen. Lyckligtvis följde några händelser som gjorde denna dag lite mer intressant och händelserik. Den första glimten av ljus dagen hade att erbjuda kom när ett gäng personer från min vakt fick den galna idén att bada på däck. Strax efter lunch, vid 13-tiden gick sex personer ut på däck iklädda enbart badkläder. Du undrar förmodligen hur det är möjligt att bada ovanpå ett skepp och då ska jag förklara för dig att båten gungade så mycket att de som befann sig på styrbord sida av nedre däck fick bada oavsett de ville eller inte. De frivilliga badarna lade sig i rännstenen och inväntade vågorna med tveksamma miner. Gång efter gång blev de översköljda av vågorna som vällde in genom luckorna på skrovet. Jag nöjde mig med att beskåda spektaklet, vilket var en upplevelse bara i sig.

Nästa ljusglimt kom vid tre-tiden. Jag hade just tagit en tupplur och hade satt mig i lilla mässen. Trots att jag medvetet hade sovit över den angivna fika-tiden blev jag mycket glatt överraskad av att min klasskamrat, som var stationerad i köket, frågade om jag ville ha en tallrik med paj. Jag tackade förstås ja och blev därefter serverad en blåbärspaj vars smak var närmast himmelsk.

Efter en eftermiddag som fylldes med både pluggande och systemlekar var det dags för vakt igen. Den första halvtimman som utkik var ungefär lika intressant som på morgonen. Tack vare gott sällskap från resten av vakten blev de påföljande timmarna dock mycket mer uthärdliga. Efter två timmar var det fika och då kom vi fram till dagens höjdpunkt. Mitt i fikat sker nämligen följande: Min vaktkamrat öppnar dörren till svalen och säger ”Det är val ute”. Något tvekandes om detta bara var ett trick för att få oss att gå ut ur lilla mässen skyndar vi oss ut och ställer oss vid relingen. Mycket riktigt. Långt ute i horisonten syns en och annan valfena sticka upp ur vattnet. Det var en mäktig upplevelse att få vara med om resans första valskådning. Efter ytterligare två timmar tar vakten äntligen slut och jag går längtansfullt ner till min koj och somnar.

Caspian

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se