Öckerö gymnasium

En magisk nattvakt

Min dag startade vid sju imorse när jag och min vakt, styrbord väcks för
att äta frukost.

Klockan 8 är det uppställning på däck för vaktbyte. Idag var det min tur att stå post, en av de upgifter man kan ha ute till sjöss.

Det finns tre poster man roterar runt: rorgängare, livbojsvakt och utkik.
Man står en halvtimme på varje post innan man byter, tänk er som ett
cirkel-träningspass. Som rorgängare står man vid rodret och styr på
kursen som kapten beordrar, ibland kan det vara väldigt svårt att hålla
kurs t.ex. när det blåser och går mycket vågor men idag behövde man
knappt röra rodret. Det var alldelses stilla på havet. När man är livbojsvakt håller man koll på dem som visstas uppe på däck och på dem som klättrar i riggen. Denna post finns så att man så snabbt som möjligt ska upptäcka om det är någon som trillat över bord. Utkiken står längst fram på båten, vid peket och ska hålla koll på trafiken runt omkring samt upptäcka bråte som kan ha hamnat på villovägar. Exempelvis förlorade conteinrar eller fiskeutrustning.

Att stå post kan kännas som en nittlott, eftersom man står still är det
svårt att hålla värmen och att titta ut på horisonten må vara fint men efter ett par timmar är det lätt att bli lite uttråkad. Men idag var det en vinst, vädret bjöd på sol och det blev riktigt varmt! I alla fall om man som oss nu har vant sig med klimatet runt Island.

I början av vakten syntes inte land men när vi gick av vid klockan 12 hade vi kommit så nära att somliga fått teckning på mobilerna igen.

Till lunch serverades oxgryta, därefter tog jag en snabb tupplur innan det var dags för dagens lektioner. Jag satte mig uppe på däck och forsatte njuta av vädret medans jag fick lite plugg gjort. Sen tog jag en dusch, målade mina naglar och fick mitt hår klippt av en vän. Sånt om är härligt att pyssla med på frivakten. Tiden gick fort, det var redan middag och vi fick wraps. En av favoritmaten här ombord för många.

Vid 20:00 var det dags att gå på vakt igen. Solen hade precis gått ner vilket för oss som kommer ifrån norr inte är vana vid. Men det var ett rosa sken kvar över siluetten med berg och så småningiom fick vi se månen åka upp på himlen. Det var en alldelse röd fullmåne som skänkte oss ljus.

Under kvällen var det också en del delfiner som hälsade på oss och lekte kring båten. Ljudet av plasket som uppstår när dom hoppar upp ur vattnet är ett av mina absoluta favoritljud. Klockan slog 00:00 och här tar dagen slut, barbord får ta över och vi i styrbord går och lägger oss.

//Elise

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se