Öckerö gymnasium

En natt i byssan...

03:30 knackar det på dörren. ”God morgon, det är vakt om 30 min. Det är riktigt pissigt väder! Regn blåst och det gungar som in i helvete”. Det var inte dom roligaste orden att bli väckt av mitt i natten, men jag uppskattade ändå ärligheten. Gunget hade jag redan märkt av under kvällen innan då jag blev runt kastad i min koj vilket gjorde det väldigt svårt att sova. Trött som aldrig förr steg jag upp ur sängen när det slår mig att jag ska vara ”backis” (jobba i köket) och plötsligt blev jag på bättre humör.

Efter att ha satt på mig kläder och begett mig till vaktöverlämningen så vandrade jag in i köket. Vakten innan oss hade blivit drabbade av sjösjuka och behövt springa ut flertal gånger för att spy över relingen, så jag hade ljugit om jag sa att jag inte var lite nojig. Som tur var slapp jag undan någon spya den kvällen. Men det är ungefär där turen tar slut.

Under varenda en av mina 4 timmar som jag spenderade i byssan så blev jag slungad in i väggar och diskbänkar konstant. Så snabbt det var lite blött på golvet så blev det halt som is. Om jag antingen stod på ett ställe där jag inte hade möjligheten att hålla i mig eller om jag redan hade något i händerna så tappade jag all kontroll och gled över golvet så snabbt det kom en stor våg. Det slutade nästan varje gång med en krasch rakt in i väggen. Men det var inte bara jag som flög runt i byssan. Det var också bunkar, disk, soppor och mat som flög kors och tvärs i köket. Varje gång en bunke eller en ugnsform ramlade ner på marken gav den ifrån sig ett öronbedövande ljud som lämnade mina öron pipande i flera sekunder efteråt.

Vi hade klarat oss hyfsat bra ända tills fikat 05:00. Just denna kvällen hade vi hämtat upp den goda skinkan till fikat vilket uppenbarligen betyder att jag måste göra en ”Olle macka”. För er som inte vet vad en ”Olle macka” är så ska jag förklara. En Olle macka består av följande: En brödskiva (oftast ganska torr), Ett lager med majonnäs, en skiva skinka (oftast svettig), ett lager med skivade tomater (ibland omogna) och till sist salt som pricken över i:et. Om du aldrig har testat en ”Olle macka” så skulle jag starkt rekommendera det om du råkar hamna på en båt i två månader med ganska mediokra pålägg. Alla påläggen till ”Olle mackan” fanns framdukade förutom majonnäsen… Så jag tog på mig uppdraget att hämta den. När jag öppnade kylen där majonnäsen ligger så möttes jag av en ris-attack. En stor skål ris som hade blivit över från middagen vällde ut över hela golvet och jag blev helt tom. Jag står där och stirrar på kaoset i säkert en hel minut innan jag bestämmer mig för att detta låter som ett problem till efter fikat. Jag stänger kyldörren i tystnad och återvänder till fikabordet där mina klasskamrater sitter och njuter av våra nybakta scones. Jag sätter mig bredvid David som jag jobbar med i byssan och utan en min säger jag lugnt åt honom att kolla in i köket. Han lutade sig långsamt bakåt för att kika in i köket. Sakta kollade han sig tillbaka och gav ifrån sig en stor suck följd av orden ”Det där är ett problem för efter fikat”

(riset städades i frustration efter fikat)

Otto Skrapste

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se