Öckerö gymnasium

En solig post-midvinterdag

Ännu en underbar dag på sjön någonstans mellan Kanarieöarna och Azorerna. Vid åttatiden steg jag upp ur kojen och parerade mig mellan vågorna uppför lejdaren, och in i lilla mässen där frukost serverades. Även om kaffemaskinen helt gett upp, så ordnar backisarna numera varmt vatten så att vi kan blanda kaffe och te själva - vilken lyx!

Sol och vind bjöds det på ovanför däck, och efter lunch fick 12-4 vakten upp Gunilla i 9,5 knop. Under någon timme satt jag på en pollare på halvdäck och lutade mig mot relingen, solade benen och samtalade lite med frivakter och livbojsvakten (säg inget till vakthavande befäl). Vi tog oss fram många sjömil under dagen, då vi snittade 8 knop - kanske kommer vi fram till Azorerna någon dag tidigare.

Till lunch levererade byssan som vanligt god mat, körv och stuvade makaroner - efter vår vädjan om enklare och mer lätttuggad mat till sjöss.

Eftersom jag efter en olycka på El Hierro varit sjukskriven från nattvakterna, har jag varit betydligt mer utvilad än alla andra. Inatt blir dock min första nattvakt, men som post står jag stabilt när jag förfångat till rors. Jag har stått post så mycket de senaste dagarna att jag börjar få slut på låtar att sjunga på när jag står som utkik, om ni har några förslag kan ni gärna maila mig på elev47@ship.tsgunilla.se eller skicka flaskpost.

Under eftermiddagen hade vi lektioner i stora mässen, och mellan karamellprassel och gitarrmusik fick vi även arbete gjort. Det är underligt att vara nere i elevinredningen under en längre tid, eftersom lamporna av säkerhetsskäl inte går att stänga av - och gör det oklart vilken tid på dygnet det egentligen är.

Klockan fem i fyra ställde jag mig tillsammans med mig vakt, styrbord, på halvdäck för vaktavlösning. 4-8 vakten är överlägset bäst eftersom man får se solen både gå upp och ner, och givetvis blev även kvällens solnedgång exceptionellt vacker - vilket dock endast fick delad uppmärksamhet eftersom ett gäng delfiner hoppade förbi samtidigt. Hoppas ni har det bra där hemma!

Hulda Svensson, styrbord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se