Öckerö gymnasium

En vinnares dag till sjöss och en snabb vändning

Dagarna till sjöss kan ofta smälta samman på grund av de strikta rutinerna och de hårda arbetet.

Dagarna till sjöss kan ofta smälta samman på grund av de strikta rutinerna och de hårda arbetet. Varje dag är inte likadan men den konstanta tröttheten får saker att flyta samman. Men att vara till sjöss innefattar inte bara jobb och rutiner, de innehåller stunder med spänning, glädje, nyfikenhet, rädsla och upptäckt.

2 november Dagen började tidigt för oss i 12-4 vakten, klockan 23.30 blir man purrad* och fem i 12 stod vakten redo på däck. Jag och min rums kompis Erik var backisar vilket är rätt nice eftersom man får lyssna på musik och när man är färdig med de städuppgifter man har får man ta det lugnt. Sedan fixar man också nattfika till vakten som bestod av nachos de blev himla gott faktiskt. På nachosen hade vi parmesan, mozzarella, philadelphia och lite salsa. Nattvakten gick snabbt och plötsligt var den slut. Som en stock somnade jag snabbt efter vakten.

När jag vaknade var de dags för lunch, Wågis som är en av våra kockar hade lagat kyckling med ris vilket alltid uppskattas av mig. Efter lunchen startade vårt nästa vaktpass, jag var nu med i arbetsstyrkan. Under vakten slipade vi och målade skylighten. Dagen bjöd på 25 grader och sol. Vakten rullade på och plugg väntade.

Vanligtvis brukar jag inte vara särskilt taggade på att ha lektioner precis efter man har jobbat men idag var det inte bara vanliga lektioner, utan vaktens pris som vi vunnit skulle bli utdelad efter en tävling DOSn anordnat. Priset bestod av all glass man kunde äta, chips, fruktsallad, godis och diverse kex. Tävlingen vi vunnit gick ut på att man skulle lalla med befäl på båten, exempel på det var att man skulle be dem lukta på ens nya parfym som man då inte skulle ha använt och andra liknande skumma saker. Iallafall var de priset välförtjänt och gott. Middagen bestod av en god fiskgryta.

Efter alla lektioner och middagen kollade jag på filmen Fight club med Erik. Efter det fick jag två timmars sömn innan nästa nattvakt.

3 november Under nattvakten fortsatte jag att vara arbetsstyrka vilket var väldigt lugnt, känslan att gå upp på vakt vid midnatt kan variera men att det är 20 grader och stjärnklart är hundra procent en bonus. Under vakten såg jag ett flertal stjärnfall och med vår styrman gick vi igenom en massa olika stjärnbilder och planeter som syntes på himlavalvet. Jag har aldrig vetat att Jupiter är så tydlig som den är vilket fascinerade mig.

På natt fikat fick vi scones som var ovanligt släta vilket var väldigt bekvämt, de scones jag tidigare ätit har alltid haft en tendens att falla sönder men inte dessa. Mycket uppskattat.

Nattvakten rullade på som vanligt, tyvärr var vinden inte så stark så de blev knappt några segel manöver vilket är tråkigt när det nu är sista segelbenet.

En än gång somnade jag som en stock efter vakten.

När jag vaknade bjöds det på kyckling wok med sweet chili sås vilket var väldigt gott. Jag gillar verkligen 12-4 vakten just eftersom man på morgonen vaknar till lunch, sedan kan man också välja att äta gröt, yoghurt och annan frukost men som sagt så blir det lunch för mig.

Under dags vakten skulle jag vara post vilket jag tycker var rätt skönt eftersom jag var så himla trött när jag vaknade. Vakten rullade på och skulle snart sluta, jag stod som utkik den sista halvtimman och hav var de enda jag såg tills jag helt plötsligt får syn på ett oranget föremål i vattnet, klipsk som jag är springer jag över däck för att rapportera till styrman. Tankarna snurrar i huvudet. Är det en livflotte? Styrman tar snabbt fram kikaren och anropar kapten som sitter på poppeln. Jag märker hur styrmans röst är orolig och lite hetsig. Han delar mina tankar med att det är en livflotte. Styrman anropar snabbt i högtalarsystemet. ”Alle man på däck, detta är inte en övning!”. Båsen kommer springandes och ger kommandon om vilka segel som ska ner först. Alla jungmän väller ut på däck och det blir lite kaosartat. Men processen att få ner alla segel går ändå snabbt eftersom vi tidigare övat liknande scenario. Varför vi tar ner alla segel är för att vi ska kunna manövrera båten med motor. Jag som är på vakt får order av kapten att ta mig upp i för masten och hålla utkik efter föremålet för att inte tappa bort det. Jag är snabbt uppe på bram plattformen och håller stenkoll på objektet. När vi kommer närmare ser objektet mer och mer lurt ut. När vi kommer fram till det finner vi en lättnad i att det är falskt alarm och att det är ett rostigt gammalt kylskåp. För att inte andra fartyg ska behöva oroa sig eller kollidera med kylskåpet tar befälen upp den och lägger den på däck. Medan detta händer är jag på väg ner för masten. Min puls börjar gå ner efter adrenalinpåslaget och jag börjar istället bli nyfiken på kylskåpet. När jag kollar närmare på det ser jag att den är helt täckt av någon slags havs tulpan och massa krabbor jag aldrig sätt innan. Det var väldigt intressant. Kylskåpet var nästan helt rent inuti. Min teori är att tulpanerna hade ätit upp alla alger som en gång varit där och på så sätt kunnat livnära sig i den.

Efter allt ståhej är det vaktavlösning och vi mönstrar av.

Första lektionen blir inställd på grund av att vi dragit över på tiden men efter det fortsätter lektion två som vanligt och nu sitter jag här och skriver blogg.

/William Strandell SAS2124

*Väckt, på sjö språk

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se