Öckerö gymnasium

Ett sista sjöben

Idag lämnade vi Surinam för att ge oss ut på vårt sista sjöben. Jag var backis dagen till ära. Nu när vår första resa börjar lida mot sitt slut har vi börjat diskutera bästa och sämsta arbetsuppgiften. Arbetsstyrka, post, rondan eller backis. Arbetsstyrka är oslagbart bäst men de andra är det delade meningar om. Jag har länge hatat backis men igår fick jag en ny syn på de.

Jag går vakt 12–4 och vår stora uppgift är att servera tre-fikat. Detta är lättare sagt än gjort. Schemat är upplagt så här; vakten 12–4 äter 14:45, posterna 15:00 och frivakten äter 15:15. Problemet är att frivakten är 30 personer och får därför inte plasts i lilla mässen. Då det även brukas serveras frukt på tre-fikat är det totalt kaos i lilla mässen mellan 15:15 och 15:30. Men igår löste jag och min backis kollega Hannes problemet. Halva frivakten äter med posterna och andra halvan på ursprungs tiden. Sedan ser vi till att allt är förberett så att om dukning går smidigt.

Vakten startades med ett peptalk för att sedan hacka grönsaker och salami med musik i bakgrunden. Kocken Anna stod mittemot oss och kockade gryta så hela byssan luktade av barbecuesås och kryddor jag inte kan namnet på. Dörrarna ut till däck stod öppna och vi kunde se regnskogen sakta åka förbi medan vi seglade genom floden. Just som atlanten öppnade sig för oss kom ett skyfall. Vi såg vår vakt bli dränkta medan de försökte få ner segel. Själv var jag torr och uppskattade bara ett avbrott från den varma luften.

Sedan slog klockan 14:45 och det var gametime. Just idag var det även Alwas födelsedag och vi serverade kärleksmums. Ett extra orosmoment. Arbetsstyrkan tog plats runt borden och jag la upp kärleksmums på assietter som Hannes levererade. När alla fått tog vi en kort andningspaus och sedan var det disk, påfyllning av ost, paprika, salami och vatten och om dukning. 15:57 hade alla ätit upp och vi var redo för nästa sittning. Lilla mässen blev nu full proppad, hela styrbord och fyra poster. Jag langade ännu en gång upp kärleksmums på assietter och Hannes serverade de. Men ånej, vi har två mjölkprotein-allergier, vad ska vi göra? Det är lugnt, Anna har löst morotskaka som står redo för uppläggning. Allt flyter på som smör. Under denna fika hinns dock inte en andningspaus med. Vi har fortfarande disk kvar från förra fikat och det kommer bara mer och mer. Jag diskar som aldrig förr och Hannes sorterar in i skåpen. 15:13 har nästan hela styrbord ätit upp, endast Sonja sitter kvar och pratar med midskepps som nu börjar rulla in. Men det är lugnt. Vi dukar om på millisekunder och serverar sedan ut kärleksmums som aldrig förr. Men hjälp, brödet är slut, vad ska vi göra? Fort som satan skär vi upp en nybakt limpa, alla är återigen nöjda. Vi kan andas ut.

15:30 är tre-fikat över. De sista lämnar och vi har nu trettio minuter till uppställning. Vi diskar, torkar av borden och gör byssan snygg till nästa backisar. Vi hinner klart fort och kan sätta oss på halvdäck en stund innan uppställning.

Vi hade klarat en hel vakt som backisar fenomenalt. De problem som kommit hade vi löst på direkten. Jag var nöjd och då det är avgångsdagen har vi inga lektioner. Jag sätter mig på däck, njuter av eftermiddagssolen och bestämmer mig för att backis kommer tät efter arbetsstyrka i rankningen.

Av Lotten Malcus Martner

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se