Öckerö gymnasium

Familisering på en redan ganska familjär båt

Igår landade vi i Miami och nu ett dygn senare, vilket dock känns som minst fem, börjar vi sakta men säkert landa här på båten med. Det känns konstigt men väldigt bra att vara tillbaka på Gunilla efter så lång tid sedan sist, nästan halva vår gymnasietid chockerande nog, men man märker också hur snabbt det går att komma in i allt som har med resorna att göra eftersom vi varit här ett par gånger tidigare nu.

Jag började dagen tillsammans med Cassandra och Silje i byssan vid 06.00 med att preppa frukost. Därefter var det uppställning i vanlig ordning vid 08.00, Elmer slog glas, flaggorna hissades och sedan berättade kapten om schemat inför dagens familisering och uppfriskning av minnet. Solen gassade på och det var linne-väder redan från tidig morgon, och vi delades upp i olika kojer och fick gå rond, uppdatera oss på maskinrummet, ha säkerhets- och andra generella genomgångar, klättra i riggen, beslå segel, öva på knoparna, lära känna befälen, jobba i byssan med mera. Däremellan åt vi 10-fika, lunch och trefika ute på däck. Som sagt sitter det mesta i muskelminnet, men det är ändå en hel del att hålla koll på och komma ihåg.

Efter sista fikat vid 3 var vi klara för dagen och hade en sista uppställning på stordäck. Därefter var det styrbord som hade vaktdag och resten fick gå fria i land. Allra största delen av oss frivaktare åkte till stranden där vi möttes av blått hav, palmer och höga hus, och fick äntligen fick bada efter ett, sedan ankomst, väldigt svettigt Fort Lauderdale. Vi skrattade på riktigt högt i vågorna, hur cheesy det än låter var det en ganska fantastisk stund. Då kändes det overkligt att vi så nyss varit hemma i kalla Sverige, och att det livet ens fortgick därhemma. Samtidigt kändes det tydligare än någonsin när vi sedan fick lite internetupkoppling, och man insåg att det endast gått ett knappt dygn, att klockan hemma är sex timmar efter och att personerna man saknar där hemma faktiskt har en dygnsrytm som flyter på, även om man inte är där. Förvånande hur snabbt man finner sig i olika situationer, gällande alla parter.

Nu tillbaka på båten ska jag sova djupt i min tvärkoj, hoppas ni där hemma har det bra, så får vi se vad morgondagen har att erbjuda. Ni får höra snarast.

Kram!

Alma, midskepps vakt.

Text

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se