Öckerö gymnasium

Första dagen till sjöss

Det var den sjätte dagen på resan och en ganska speciell dag också, det var nämligen vår första dag till sjöss.

Den här dagen började som alla andra av våra tidigare dagar här på Gunilla. Vi hasade oss upp klockan sju för att äta frukost, trötta som vanligt och hade uppställning klockan åtta. När vi kom upp på däck innan uppställningen så var det mörkt ute. På uppställningen fick vi reda på dagens schema. Vi fick bland annat veta att vi skulle ha brandövning och att vi skulle lämna Cadiz hamn vid nio tiden. Efter uppställningen så gick jag och tog en tupplur för att komplettera lite sömn som jag förlorade på nattvakten. På morgonen när jag gick och la mig var det mörkt och lite kyligt ute. Men när jag kom upp på däck två timmar senare efter var det solsken och cirka 25 grader. Jag blev lite chockad över hur fint vädret var. Efter min tupplur så la jag mig framme på backen och solade en stund.

Efter jag solat hade vi brandövning. Alla ställde upp på däck och kapten berättade hur övningen skulle gå till. Efter den korta genomgången så började vi med övningen.

Alla gick ner till sina hytter som vanligt. Sedan väntade vi på att brandlarmet skulle ljuda. Efter att vi varit i hytten och väntat i någon minut så började brandlarmet att tjuta. Vi gick ut ur vår hytt och ut i korridoren. En i vår grannhytt öppnade en lucka i taket som leder upp till byssan (köket) och lyfte fram en stege så att vi kunde klättra upp. När luckan var öppen och stegen på plats så började vi klättra upp för att komma upp i lilla mässen och gå ut på däck för att ställa upp. Jag tycker att allt gick bra, alla var väldigt lugna och det flöt på bra. När alla var uppe på däck och hade ställt upp så kom det två arbetsledare iklädda rökdykarutrustning. Och så gick vi igenom lite hur en eventuell rökdykning skulle gå till på båten. Efter det så testade vi en brandslang, sen var övningen slut.

Efter övningen gick jag ner i stora mässen för att plugga lite. När jag suttit och pluggat i en halv timme så kommer det ner en person och säger att vi ska stanna för att bada om tio minuter. Jag fortsatte att skriva i några minuter till för att sedan byta om till badkläder. När jag kom upp på däck så stod alla i badkläder nere på huvuddäck och tittade på kapten som stod uppe på över däck och pratade. Han sa: ”Ni vet den där regeln om att kapten inte får lämna skeppet först, den gäller inte längre” och så hoppade han från skeppet och gjorde bomben. Sedan hoppade alla i havet.

Vattnet var väldigt varmt och klart. Man kunde inte se ett moln på himlen och det var nästan helt vindstilla. Vi var också så långt ifrån land att man knappt kunde se kusten.

Det känns som att vi har varit här på Gunilla i flera veckor men vi har egentligen bara varit här i 6 dagar. Nu är alla taggade på att segla vidare.

Hugo Täck, Babord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se