Öckerö gymnasium

Första dagen till sjöss, för sista gången

Idag kastade vi loss för sista gången under den här resan och gav oss ut på vårt sista sjöben.

Dagen började tidigt för de i styrbord, eftersom de nu har åtta-tolv vakten. Vi har nu bytt vakttider och vaktledare, så babord gick på vakt vid tolv och midskepps vid fyra.

Första dagen till sjöss har vi aldrig några lektioner, men eftersom det är söndag så hade vi övning kl. 13.30. Man-över-bord larmet gick och vi skyndade oss upp på däck. De flesta seglen skulle bärgas och ribbåten skulle sjösättas. En utav vaktledarna och båsen klädde på sig överlevnadsdräkter och körde en sväng med den. Efter övningen samlades vi och pratade igenom vad som hade hänt. Allt hade fungerat bra och det hade gått snabbt, trots att det hade varit lite strul med att få igång motorn. Efter en stunds pluggande var det dags för stormöte, vilket vi alltid har första dagen på ett sjöben. På stormötet tog vi bland annat upp att man måste städa undan efter sig i Stora mässen.

Vid fyra gick alltså midskepps på vakt och vi fick sätta lite segel, brassa och sen senare på kvällen även bärga och beslå ett par segel. Planen verkar vara att segla genom Gibraltarsundet och sen får vi se om vindarna kommer vara med oss när vi sätter kurs mot Safi. Det är lite sorgligt att detta är vårt sista sjöben men samtidigt tror jag att vi alla börjar tycka att det ska bli väldigt skönt att komma hem.

Av: Linnéa Alexandersson, MS

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se