Öckerö gymnasium

Från Skorpion Till Våg

Den 24:de november, en lång dag med många olika upptäckter, intressanta händelser och upplevelser. Samt med många olika typer av underhållsarbete ombord på Gunilla.

Idag så vaknade jag som vi nästan alltid brukar göra när vi är i hamn, inte alls. Det är väldigt få gånger då vi faktiskt får en bra väckning av den vakten som har i ansvar att väcka alla elever på båten. Jag vaknade på riktigt då en i min hytt som hade varit vaken sen tidigare kom in i hytten, ungefär 10 minuter efter då vi egentligen skulle ha blivit väckta, och väckte oss på riktigt.

Efter jag gick upp så käkade jag frukost som jag alltid gör och sen så ställde jag upp med resten av alla elever på huvuddäck, som jag också alltid gör. Där slogs det åtta glas för att betona dagens början, där hissades svenska flaggan och slutningsvis den spanska gästflaggan. Där fick vi också veta vad som skulle göras och vad som skulle hända idag.

Styrbords vakt, som jag inte tillhör till (jag är barbord), hade vakt idag och då fick dom sammanfattningsvis göra mycket underhållsarbete ombord på Gunilla. Som t.ex knacka rost, måla, städa, ta emot matleveranser och generellt bara förbereda saker för resan mot Safi, Marocko som börjar den 27:de. De som hade frivakt idag, vilket jag hade, fick göra vad de ville under hela dagen i Malaga. En sak som alla naturare skulle vara närvarande på dock, spelar inte någon roll vilken vakt, var att de skulle åka till Ciencia Principia, klockan 16.00, som var en vetenskaplig museum aktig grej, och jag som då som är naturare var också tvungen att följa med. Men på grund av att det inte var förrän klockan 16.00 utnyttjade jag och några kompisar dagen för att göra lite av allt.

Efter uppställningen gick jag och mina kompisar in och la oss i våra kojer och sov tills klockan 10.00 då, jag iallafall, inte hade sovit mycket under natten innan. Klockan 10.00 gick vi ut i den stekande hettan och utforskade Malaga. Vi gick till huvudgatan som var helt utpyntad med massor av olika typer av julpynt. Det var verkligen väldigt vackert och spektakulärt men det som gjorde mig mest förvånad av allt vi såg då var alla spanska flaggor som hängde uppe på alla balkonger längst hela huvudgator. Det var otroligt många. Det måste ha varit minst hundra stycken flaggor. Sedan så fortsatte vi att utforska Malaga medans vi också gick in i olika butiker och kollade runt där.

Därefter, efter vi hade käkat lunch så gick vi till den långa, rätt så smutsiga (om jag ska vara helt ärlig) stranden som låg rätt så nära hamnen där Gunilla låg. Även om Stranden var rätt så smutsig hittade vi tillslut en bra plats där vi kunde lägga oss och sola och snacka. Vattnet var ändå rätt så kyligt för att vara Spanien men för oss svenskar var det som vilken svensk sommar som helst. Det var lite lustigt tyckte jag för vi var typ dom enda som badade på hela stranden.

Medans vi var där och gynnade oss vid strande så passerade tyvärr tiden lika snabbt som en kackerlacka över köksgolvet. Klockan var redan 14.45 och det var dag att ta oss tillbaka då middagen skulle serveras tidigare, klockan 15.00, då vi naturare skulle var på Ciencia Principia under den tiden då middagen egentligen brukar vara.

Så när vi kom tillbaka käkade vi då och sen drog jag mig med resten av natur gänget till Ciencia Principia.

Ciencia Principa tyckte jag faktiskt var väldigt intressant. Meningen med vårt besök där var att vi skulle skapa ett större intresse kring naturvetenskapliga ämnen. Vi fick hjälp med detta då vi fick en genomgång av en kvinna som gick igenom olika typer av fysikaliska och kemiska experiment samt phenomen. Det var väldigt intressant tyckte jag. Jag gillade att hon gjorde olika kemiska och fysiska “magi trick” som hon sedan avslöjade med naturvetenskaplig logik. Där fick vi också en genomgång om hur Astrologi (vetenskapen runt stjärntecken) fungerar samt dess utveckling genom tiderna. Hon förklarade t.ex att människors begränsade kunskap runt stjärnhimlen har lätt till att vi har skapat ett system där vi har sammanställt 13 stjärntecken med de 12 månaderna på året. Detta har också omvandlats till en symbolisk tradition där varje nyfött barn får det stjärntecknet som hör till respektive datum då är det föddes. Det finns dock mycket fel med de praktiska sättet man bestämmer vilket stjärntecken en har. Det finns många felmarginaler som vi har ignorerat genom tiderna som samlat på sig och slutligen lett till att man oftast inte har det stjärntecknet man tror man har. Jag blev jätte chockad t.ex när jag fick höra på Ciencia Principia att jag inte hade skorpionen och egentligen hade vågen. Sammanfattningsvis tyckte jag att besöket på Ciencia Principia.

Vi lämnade Ciencia Principa runt 19.30 och då var det redan rätt så sent på kvällen men jag och tre andra naturare bestämde oss för att inte gå direkt hem till Gunilla utan att stanna i stan och utföra samhällskunskaps uppgiften vi har. Uppgiften går ut på att vi ska intervjua spanska ungdoms för att få fram hur dom tror att deras framtid kommer att se ut.

Det tog inte lång tid innan vi hittade ett par spanska ungdomar vi kunde prata med. Det båda var runt 18 års åldern och hade redan sin åsikter ristat i sten. Vi började med att ställa frågor som t.ex om de tror att det kommer ha det bättre eller sämre än sina barn om man tittar på deras land politiska situation idag, och det tog inte lång tid innan de började prata om Katalonien situationen. Av nyfikenhet så motargumenterade jag deras argument med argument jag hade fått fram när jag intervjuade ungdomar i Barcelona. Deras svar var väldigt frustrerande. Då de var emot Kataloniens självständighet och de motargumenten jag la fram var för Kataloniens självständighet så neka dom bara allt jag sa. Det sa att allting jag fick höra av ungdomarna i Barcelona var lögner. Detta ledde till att det var väldigt svårt för mig att göra en bra analys på spaniens politiska situation då det var hela tiden ord mot ord mellan ungdomarna i Malaga och i Barcelona.

När vi var klara tackade vi för intervjun och vi tog oss tillbaka till Gunilla. Då var klockan ca 21.50 och så fort jag kom tillbaka till Gunilla borstade jag tänderna och gick och la mig. Det hade varit en lång dag med många händelser.

Erik Arizala

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se