Öckerö gymnasium

Frivakt i Dominikanska Republiken!

Strax innan klockan sju på morgonen blev jag purrad för att äta frukost innan det var min tur att sitta fartygsvakt den sista halvtimmen innan uppställning.

Väl efter uppställningen hade jag och min vakt, midskepps, frivakt och därmed dagen ledig tillsammans med babords- vakten. Jag och några vänner gjorde oss iordning för att gå iland utan att ha några riktiga planer över vad vi skulle hitta på. Vi visste sedan innan att det skulle vara marknad i staden, och hoppades på att kanske fynda lite kläder där.

Väl på plats efter en stunds letande fanns det några enstaka uppfällda bord med mynt och ljusstakar. Jag ska vara ärlig med att säga att det inte riktigt var det vi hade sett framför oss. Vi gick istället till ett café som vi sedan tidigare visste hade bra wi-fi, menjust idag fungerade det ändå inte. Vi stannade för att dricka kaffe och färskpressad juice till tonerna av gatumusikanternas musik på torget.

Efter en stund på cafét tänkte vi ge marknadsletandet en ny chans. Vi promenerade i cirka 10 minuter och ut ur Zona Colonial. En man hjälpte oss hitta, utan att vi ens bett om det, men krävde ändå i slutändan massa pengar av oss. Den andra marknaden var inte heller något att hänga i granen och vi stannade inte speciellt länge. Denna marknaden var till skillnad från den andra en inomhusmarknad, med små bås som affärer. Det var endast några enstaka bås öppna, och gångarna mellan dem stank enblandning mellan kattpiss och fiskrens.

Vi fortsatte strosa runt i samma område utan någon vidare framgåmg. Vigick förbi ett typ av tält, där det stod burar med kycklingar och höns. Uppe på burarna stod män och slaktade dessa kycklingar, och när jag kollade ner på marken hann jag precis flytta mina fötter från att trampa på slaktrester och kycklingfötter som hamnat där ute på gatan. I samma veva blev vi stannade av en turistpolis som avrådde oss från att fortsätta gå och följde med oss tillbaka till en av huvudgatorna, trots att vi var ett sällskap på 6 personer, varav två var killar.

Runt lunch bestämde vi oss för att boka en uber till Botaniska trädgården i centrala Santo Domingo. Även där strosade vi omkring ett tag innan vi åt lunch i huvudstaden. Efter den sena lunchen åkte vi tillbaka till båten och vilade en stund, tog en siesta. Framåt kvällskvisten hade vi samlat nya krafter och begav oss ut för att äta middag i Zona Colonial. Innan middagen gick vi runt och kollade på både det ena och det andra. Vi kollade bland annat på kubanska och dominikanska cigarrer att köpa med sig hem till Sverige. Efter middagen var vi rätt klara med dagen och begav oss tillbaka till båten i god tid till klockan 10, den tid då vi behöver vara tillbaka på båten. Efter attha strosat omkring hela dagen utan några riktiga mål och planer var jagrätt trött, men också väldigt nöjd och glad över de nya upplevelser jag tar med mig från den!

Amanda Nilsson

Midskepps

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se