Öckerö gymnasium

Går det baklänges?

Dagarna går, men jag vet inte åt vilket håll. Allt går på rutin. Det enda som ändrar sig är vädret från och till. 

Dagen började med läggdags klockan 00:15 för min vakt, efter 8-12 passet igår kväll. Jag och Malin var backisar och förberedde för kvällsfikat med varma mackor med tomatsås och ost. Enligt vakten bästa fikat på länge.

Det är nu bara ett par dagar kvar till Barcelona, alltså fjärde dagen på det här sjöbenet. Vid det här laget har också så gott som alla fått ”sjöben” och ingen har legat i rännstenen och spytt på två dagar. Vädret är lugnt och stilla, men fortfarande inte på vår sida när det gäller seglingen. Vi har haft svag motvind ända sedan vi gick från Gibraltar i söndags, dock med några få undantag. Morgonvakten i morse började med purrning klockan 07:00 för frukost innan uppställning och vakt 07:55. Efter vaktavlösningen var det dags för mig att ta plats som arbetsstyrka, och på schemat stod att skrubba däck. Efter några handtag med levangen (borsten) stannade vi upp en stund för att njuta av den glödande soluppgången. Hyfsad utsikt om du frågar mig. Efter ett par timmar var däcket som nytt och vi var redo för 10-fikat och en skål med hemmagjord risifrutti. Det gäller att ta för sig snabbt om man vill ha något innan rasten är slut.

Redan 10:15 var det dags för oss i arbetsstyrkan att lösa av våra poster (bland annat utkik, livbojsvakt och rorsman) så dom också får lite mat i magen. Jag löste av rorsman och tog plats bakom ratten efter kaptens godkännande. Efter några minuters rattande slängde jag ett öga på knopmätaren och såg siffrorna 0,3. Nåt som fick mig att kolla om vi verkligen rörde oss framåt. Men som tur var tog det inte länge innan vi ökade till 2 knop och i alla fall kände lite vind i håret.

Samling på däck igen för nästa uppgift; att nippa gårdingar. Detta gör vi för att få ut så mycket vindfång som möjligt i seglen eftersom att de gärna vill krulla upp sig lite i nederkant om man bara låter de vara. Som allt annat, tar detta också sin tid, när alla segel (10st) i båda masterna ska fixas. Tiden rullade på och det närmade sig frivakt och vaktavlösning. Väl nere på däck stod midskepps redo och väntade på att ta över för några timmar.

Efter att vi hade önskat god vakt väntade lunch och lektioner. Nu sitter jag och väntar på min sista vakt för det här dygnet och önskar er en fortsatt fin kväll!

Ha de gött!

Hälsningar Leon Lek, Babord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se