Öckerö gymnasium

”God morgon är ni riktigt vakna än?”

Olivia, Dotti och Inez purrade genom att både sjunga och dansa till låten som går ”God morgon är ni riktigt vakna än?”. Det är svårt att väcka någon på ett najs sätt vid midnatt men en sång ger i alla fall mig lite mer kraft att kliva ur kojen.

Jag var arbetsstyrka på nattvakten och i byssan på dagvakten. Vi har gått för motor i ett tag men när vi purrades till nattvakten berättade de att flera segel är satta och vi ska sätta fler. Det blev en händelserik nattvakt och vi satte och bärgade flera segel. Vi hade klätt på oss alla kläder vi ägde, för alla andra nattvakter har jag blivit riktigt frusen. Men nu fick jag värmeslag av att ha två underställ, en flis, en ullkofta och seglarställ. Jag och Maja beslog undermärsen och såg turning torso i Malmö på ena sidan och Köpenhamn på andra. Det är oftast väldigt jobbigt att vara i riggen men då sa jag och Maja att man skulle vilja pausa denna stund.

Det bästa kom dock senare när vi åkte under Öresundsbron precis vid vaktavlösningar och vi fick lov att hämta våra mobiler och fota. Ju närmare vi kom bron desto mer såg det ut som masten skulle kapas av bron. Men vi kunde andas ut när vi såg skylten där det stod att max höjd är 55 meter och Gunillas mast är ju cirka 35 meter.

Sjösjukan har gått över eftersom det inte har gungat lika mycket men idag när jag var i byssan kom det tillbaka. Byssan måste vara det värsta stället när är mycket sjögång eller överlag när man är sjösjuk. Allting skramlar och åker omkring. Det blev värt jobbet senare för vi fick Cheesecake till fika eftersom Elina har fyllt år. Backisarna i byssan som var jag och Malou igår fick också en extra bit cheesecake och rester från chokladbollar. Dagvakten gick ovanligt fort eftersom det är söndag och då har vi nästan alltid övning och stormöte. Övningarna idag var först brandövning och sen övergivning av fartyg. Vi fick gå igenom våra nödutgångar och vilken livflottegrupp som vi tillhör. Övningarna är oftast ganska långrandiga men nödvändiga ifall det skulle ske någon slags olycka.

Under frivakt har Malou flätat flera små flätor i hela mitt, Ellens, Olivias och Isas hår. De tog ett bra tag innan hon var färdig men det är skönt att få bort håret från ansiktet när man jobbar. Vi körde också lite hytt träning mitt under all sjögång och taggade upp för att komma fram till Lubeck. Det var bara tre dygn sedan vi lämnade Öckerö men jag är väldigt taggad på att komma i land imorgon och det är jag inte ensam om.

Karin SAS1922

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se