Öckerö gymnasium

Häng med på nattvakt!

Min dag började klockan 03:30 då jag, och resten av min vakt, blev väckta. Det är andra dagen till sjöss och vi har nya vakttider, dagens nattvakt var den första nattvakten med dessa tider, klockan 4 till 8. Vi kom upp på däcket och var till en början nästintill blinda då månen är den enda källan till ljus vid denna tiden.

Efter att backisarna gått och bytt av den tidigare vakten, och posterna gått på sin plats, var det dags att börja vakten. Nya vakttider innebär även nya vaktledare med nya sätt att sköta vakten. Något nytt för mig, och resten av min vakt, var den så kallade uppvärmningen. Första timmen, fram tills klockan fem, bärgade vi tre segel, för att sedan sätta dem igen. Tiden gick snabbt och rätt som det var hade klockan slagit fem, vilket innebär fika! Vi kom in till en stekosfylld byssa med backisar som var påväg att tuppa av. De hade under hela sin tid jobbat utan att sätta på fläkten. Trots detta fick vi vår fika, och de fick tillslut en påsatt fläkt. Fikat var fattiga riddare, något jag misstänker alla längtat efter sedan vi gick på vakt.

En uppgift nästan alla slapp, alla utom Klara, var att spendera hela sin vakt nere i riggförådet, ett trångt rum man når via en brant trappa från däck. Golvet av rummet var täckt med 30cm vatten. Kylen har, i tre dagar nu, varit sönder. Detta innebär att vi under de senaste dagarna fått sköta kompressorn manuellt: spola och tömma vatten manuellt. Påfyllandet av vattnet hade lett till denna översvämning. Detta innebar att någon var tvungen att spendera hela vakten med att pumpa ut vattnet. Totalt hälldes 20 pytsar av vattnet över relingen.

En av alla de positiva aspekterna med 4-8 vakten är solned- och soluppgångarna som äger rum under tidsperioden. Idag var vår första soluppgång. Kort efter av solen gått upp blev vi avlösta av Babord, klockan åtta. Vi åt sedan frukost och gick och la oss, för att sedan bli väckta till lunch.

 

Elina W

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se