Öckerö gymnasium

Heldag till sjöss

Idag har det varit den första riktiga heldagen på havet. Med ändå relativt hög sjö har vi dragit i tampar och beslått segel.

Det har faktist varit riktigt kul förutom i den stunden när vi måste vakna och gå upp för att påbörja vakten. Men annars är det jätteroligt. Eller, det kan komma ett antal svordomar ibland när man ska försöka ta på sig selen. Det är nog förvirrande som det är, av någon konstig anledning eftersom det egentligen borde vara ganska tydligt, men under ett konstant gungande är det nästan omöjligt att få på sig det utan att ramla ett antal gånger.

På vakterna har vi lärt oss hur man kvalar (snurrar ihop tampen) snyggt, hur vi ska beslå ett segel på rätt sätt och vilka olika tampar vi ska dra i när dem säger till. Ibland får vi även rotera bland poster som är t.ex utkik eller rorsman. Ifall man är backig får man hjälpa till i byssan och att laga mat med kockarna och lyssna på musik.

För mig är den roligaste vakten under natten. Nu är jag för tillfället med i 8-12 vakten så jag har inte riktigt varit med på natten på riktigt, men vi hinner ändå arbeta ett tag under stjärnhimmel. Det är en fantastisk känsla. Första kvällen vi hade vakt var det även lite mareld. Gunilla skar fram genom vattnet och skapade små turkosa spår efter sig i bruset som blev kvar. Det och den ändlösa stjärnhimlen blev en riktigt häftig syn och ett vackert avslut på vår första seglingsdag på Gunilla.

/Iris Ågren

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se