Öckerö gymnasium

”Hellre en dag utan mat än en utan te”

Kan ni tänka er en människa som hatar att sova och förskjuter mat helt, för att fullständigt dedicera sig åt té och läxor? Inte jag heller. Men låt mig förklara hur jag tänker!

Jag har ett erkännande. Jag har börjat störa mig ordentligt på människor som bara sover hela tiden och aldrig finns tillgängliga för att umgås eller ens för att andra ska få en glimt utav dem i korridoren då och då. Detta påpekade jag för min vän idag som verkar vara precis sådär kroniskt trött som nästan alla ungdomar är idag. Dessvärre fick ingen ursäkt eller förklaring på detta, enligt mig, näst intill ohövliga beteende. Men jag då? Jag vill inte få er att tro att jag aldrig är trött, speciellt när man vistas på Gunilla är det omöjligt att ens försöka hålla masken uppe ibland. Men precis som bland annat Hans Rosling får jag inget lugn i kroppen om jag lägger mig för att vila när jag vet att det finns viktigare saker att göra.

Efter vakten idag gick jag alltså, enligt min numera etablerade skalmansklocka, och åt lunch. Sedan satte jag mig för att studera när halva vakten föll av för att ta den för övriga obligatoriska efter-lunch luren. Efter en liten stund i min lilla studiebubbla kom jag på att jag inte kan studera vidare väl utan något att äta, dricka eller över huvud taget förtära. Jag gick där efter upp i byssan och gjorde i ordning en kopp té som nu mera innehåller orimliga mängder honung för att vara jag. I mitt té-makande flög tanken om värme kombinerat med té förbi. Det har funnits en diskussion om hur vida en är konstig eller bara trogen tedrickare om en dricker té i 30 grader. Vidare kom jag och tänka på en bok jag läst här ombord som heter Tusen strålande solar och utspelar sig i Afghanistan. I boken dricks det té för fulla muggar och rimligt är ju att det tillochmed är varmare vissa dagar där. En av huvudpersonerna i boken yttrade ett talesätt som brukar användas i Kina enligt boken. ”Hellre en dag utan mat än en utan te”, vilket visar att en kan dricka té när helst man behagar.

Så, med flera antal koppar te har jag idag slutfört två uppgifter vilket är en relativt stor bedrift här ombord på Gunilla. Utöver de två avklarade uppgifterna har jag endast två kvar och mitt mål är att vara helt klar med alla reseuppgifter vid hemfärd. Bara för att få testa på hur det känns att vara helt ledig veckan mellan hemkomst och skoluppstart. Dessutom vill jag bli klar för att få det där lugnet i kroppen man får när en är helt klar. Då kanske jag till och med hinner vila innan nästa kapitel börjar.

Janelle Gutke

Brabord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se