Öckerö gymnasium

Inte längre rädd. Typ.

”Wow va kul, tänk att jag ska klättra ända upp dit!” Det var min första tanke när jag först kom till Gunilla. På familiseringen flög jag upp i riggen till första salningen och ut på fockråt. Det tog 5 minuter tills tårarna började rinna.

När en av vakteldarna sa att vi skulle upp till andra salningen så stod jag som förstenad på råt. Jag tänkte att dit kommer jag aldrig ta mig. Inte då, det var ju trotsallt första dagen på Gunilla. Tårarna rann och jag var nog lite i chock. Sakta men säkert och väldigt skakigt började jag succesivt klättra upp mot andra salningen. När jag väl stod där säkrade jag mig med allt jag kunde säkra mig med. Hela vantet skakade då jag skakigt höll i mig så hårt jag bara kunde, i tron att om jag rör mig så trillar jag ner.

Trots mina dödstankar i riggen så lever jag än idag, en månad senare. Det var först nu på Atlanten, för några dagrar sedan faktiskt, som jag bestämde mig för att bara göra det. Det är ju bara att klättra tänkte jag. På de andra sjöbenen så har jag stannat vid första salningen när de andra har klättrat i riggen. Men denna gången så tänkte jag att eftersom jag har klarat mig fin fint till första salningen ett flertal gånger, utan dödstankar, så klarar jag mig till andra salningen. När vaktledaren sa att vi skulle klättra på nattvakten för att fördröja tiden så tänkte jag att nu ska jag ta mig upp dit. Jag bara ska upp dit, gråtandes eller inte. Och det gjorde jag. Jag klarade det utan tårar.

Nästa nattvakt så tog jag mig ända upp till röjeln(allra längst upp på masten)! Då tänkte jag inte så mycket utan jag bara gjorde det. Jag beslöt mig för att inte vara rädd längre. Alla andra klarar av det, då klarar jag av det. Nu har jag varit uppe i röjeln några gånger vilket känns väldigt bra. Jag är dock fortfarande rädd och det är inte mig favorit grej att göra, men det går.

När jag klättrar så tänker jag inte så mycket, jag sjunger mest. Det är sjukt vilka gamla låtar man kommer på när man klättrar. Allt från ”Hips dont lie” med Shakira och ”TikTok” med Kesha till ”Fågeln Roger” (okänd artist) och ”Drag me down” med One Direction.

Tilde, Babord.

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se