Öckerö gymnasium

Island i alla dess höjder

En kostymnisse dök upp på kajen och avbröt vår uppställning. Ingen hade någon riktig aning om vem killen var och han blev först inte påsläppt.

Vår morgon startade med ett överraskningsbesök från den svenska ambassaden. När det väl framgick att han var från svenska ambassaden tittade alla på sina kläder och sedan på varandra. Vi alla stod med oborstat hår i pyjamas, ingen såg riktigt representativ ut. Så vi fick snabbt springa ned och byta om för att sedan samlas på däck. Kostymnissen, som hette Niklas, och Lena, hans kollega svarade på alla våra frågor. Vi fick reda på vad ambassaden faktiskt gör. Det visade sig vara mycket mingel och äventyr bakom vad som annars kan uppfattas som ett ganska tråkigt kontorsjobb. Lena verkade gilla den äventyrliga delen av jobbet, som att rädda frihetsberövade journalister medan Niklas hade koll på vilken champagne man ska dricka på minglet.

I och med att vi redan hade gjort oss fina tog det oss inte lång tid innan vi var i land. Först på agendan var att hitta ett brunchställe som säljer amerikanskapannkakor. Vi låg alla däckade på bordet efter att ha klämt i oss ett tiotal pannkakor med milkshakes och kaffe till. Men det stoppade oss inte från att fullfölja dagens planer. Näst på agendan var att uppleva fly over Iceland. Något som hade snackats mycket gott om på båten tidigare dagar. I efterhand kan jag säga att den levde upp till alla mina förväntningar, om inte mer. Fly over Iceland fungerade på sättet att man spändes fast i en stol, likt uppsvinget på Liseberg men i en stor glob. På väggen satt den största bioskärmen jag någonsin sätt. På skärmen visades Islands natur filmat med en helikopter. Vi åskådare fick uppleva en nästan overklig natur som om vi själva satt i helikoptern. Något jag önska jag kunde få göra för första gången igen.

På väg tillbaka till båten passade vi på att förbereda oss för fjorton dagar till sjöss. Snacks och mat i mängder inkasserades. Mitt bästa köp var garanterat fun light blandsaft. Under ett sjöben när vattnet kommer direkt från osmoserna är blandsaft mer än behövligt. Speciellt nu när vi vant oss vid isländskt vatten, det smakar som det hämtats direkt från smälta glaciärer.

Efteråt strosade vi runt på Reykjaviks 5 kvadratmeter till stad och tittade i lite vintage shops. Vi rundade av dagen med en flottig men god burgare från Le Kock. Restaurangen hade lite att stå i efter 24 hungriga ungdomar kom drällandes in. Men vi var alla mätta och belåtna när vi begav oss hem igen.

Hälsningar från Alice i babord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se