Öckerö gymnasium

Isolerade i en nostalgitripp på gunnis

Dagen började med förväntansfulla miner hos både elever och befäl. Idag var dagen vi skulle segla iväg mot vårt första hamnstopp Lübeck.

Första sjövakterna började kl 08:00 med åtta-tolv vakten medans restan av eleverna väntade ihärdigt på att börja känna rullandet från vågorna när ankaret hissats upp. När klockan var 12:00 och min vakt tolv-fyra gick på däck och insåg att vi inte seglat ännu sjönk mungiporna. Vi var inställda på resans första segling men icke.

- Gunillas NYA motor fungerar inte och därför kan vi inte segla, berättade andra styrman på vaktavlösningen.

Reservdelar från Södertälje är på väg hit i nuläget och när de kommer ska allt monteras ihop och därefter börjar seglatsen. Jag har pratat med mina kompisar i klassen och en av dem gjorde en liknelse mellan situationen, fast här som i ett fängelse eftersom vi inte kan röra oss härifrån utan motorn.

Klassen stämning är bättre än någonsin, vi är bekvämare med varandra samt med Gunilla. Vi vet hur morgonuppställningarna går till, lektionerna och hur man beslår segel. Befälen känner vi också. Jag kan bara tänka mig hur frustrerade vaktledarna måste ha blivit med 44 förvirrade nyfikna ungar. Nu är vi erfarna och allt går nog dubbelt så snabbt.

Vart man än går ploppar ett nytt minne upp i huvudet från första resan. Det sex nya eleverna har nog redan efter två dagar tröttnat på att höra om atlantseglingen vi gjorde förra gången.

På vakten arbetade vi med att sätta upp de sista seglen och förbereda för avseglingen som förhoppningsvis sker imorgon, tisdag. Efter vakten började resans första lektioner. Vi har alla lagt upp en planering för vårat pluggande under resans gång och förhoppningsvis sitter vi inte med fem inlämningsuppgifter veckan innan det ska lämnas in.

Dagen slutade med att en stor del av klassen gick upp på däck och tränade! Fösta dagarna på Gunilla kan man jämföra med första dagarna på ett nytt år, chans att skapa nya rutiner och sätta upp mål. Dock låg också folk och titta på film i vårat kära stora mässen som alltid.

//Elsa

styrbords vakt

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se