Öckerö gymnasium

Jobbiga söndag-morgonen.

Blir purrad av skrik från hyttkamraterna klockan 07:45.

“LOPPAN UPP FÖRHEL**** DE ÄR 10 MINUTER KVAR TILL UPPSTÄLLNING!”

“JA SKYNDA NU! DU KAN INTE SKIPPA FRUKOSTEN OCH NÄSTAN KOMMA SENT TILL VARJE UPPSTÄLLNING!”

Såhär ser morgonen ut för mig ofta. Skrik å tjöt när man blir purrad men det är värt det om man får en extra timmes sovmorgon.

Drar på sig arbetskläderna på under fem minuter, kämpar sedan för att få på sig selen under ovädret. Bankar in i väggarna i korridoren och hela babordsvakten ber en att vara tystare för att alla andra sover. Att man är klumpig, är inget man kan hjälpa som en morgontrött och allmänt slö människa.

Två minuter kvar till uppställningen och man är påväg lunkandes upp för lejdaren i snigel fart. De tunga fotstegen och den tunga gravitationen på lejdaren som kommer från vågorna ger än en känsla av att man är på en annan planet. Allting blir som ett träningspass på gymmet som man ångrade att man gick på. Tröttheten, slöheten och sedan “legday-passet” upp för lejdaren ger än inget bättre morgon humör.

Nu är man helt slut efter all skrik, tjöt och träning på den korta 9 minuters morgonen. Det ända uppdraget som är kvar nu är att komma upp till halvdäck för uppställningen.

De finns bara två hinder på vägen, den höga kanten till svängskottet och den andra lejdaren upp till halvdäck. Man klarar sig upp för de lilla trappsteget upp till svängskottet. Handtaget är trögt så man tar i med hela kroppen för att få upp det. Efter handtaget är uppe FLYGER svängskottet* upp för vinden tar tag i den och man flyger efter som en vante.

Nu är man ute på “main-deck” och lägger all sin vikt och kraft på svängskottet för att övervinna vindens enorma kraft bara för att få stängt på de satans svängskottet.

Sista ledjaren är kvar sen är man uppe på uppställningen bredvid alla andra. Morgonsträningspasset har inte ens varat i 10 minuter men ändå är man helt slut på morgonen! Den sista ledjaren smyger man upp för sen är man uppe helt utmattad av 9 minuter och 56 sekunder.

Klockan blir 07:55 Styrman ställer sig och tjötar om allt “viktigt” och bara skäller på oss att vi gör fel. Sen säger han till livbojsvakten “Då kan vi slå glas” som om inget har hänt.

Livbojsvakten slår glas i skeppsklockan, utkiken svarar efter att livbojsvakten slagit klart.

Styrbord som vi byter av säger “God vakt!” och vår vakt säger “God Frivakt”.

Just i detta tillfälle är jag helt slut och inte beredd på att arbeta, men jag är plikttrogen och utför min tjänst, tyvärr.

Oscar A, Babordsvakt

 

 

Ordlista:

Lejdare - Trappa på fartyg

Svängskott - Dörr på fartyg

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se