Öckerö gymnasium

Kejsaren av Kina

Tredje dagen till sjöss finns inte många minnen kvar från. Sjösjukan slog hårt redan under första vakten så den har nu nästan blivit en del av min personlighet. Jag kan nästan inte komma ihåg hur det är att kunna ställa mig upp utan att känna mig spyfärdig. Man vet inte riktigt vad som pågår runt omkring en när man knappt orkar lyfta på huvudet, men jag har fått berättat för mig att det har varit en helikopter på besök från en av oljeplattformarna runt omkring och att det även varit två sötfika som man missat under dessa dygn man legat halvdöd.

Klockan 23.30 purras vi i hytten för vakt och jag kan för första gången på två dygn faktiskt ställa mig upp utan att känna illamåendet i kroppen. Jag fick i mig lite mat, vätskeersättning och en och en prostafen och efter det var jag så gott som ny igen. Att sova så många timmar under ett dygn men fortfarande känna sig utmattad när man vaknar är något man nog annars aldrig upplever någon annanstans än till sjöss. Det är något med att det gungar och att man har så konstiga sovscheman som gör att man känner sig konstig och trött hela tiden. Nattvakten denna natt är ganska så lugn. Vi seglar lite lätt påväg till Shetland och det finns inte så mycket att göra. Vi i vakten underhåller oss i stället genom att köra några gemensamma lekar på däck och på så sätt lyckas hålla värmen bra. På fika 01:30 möts vi av en glad överraskning med fattiga riddare och varm choklad.

När posterna har blivit avbytta och alla är tillbaka ute igen efter fikat sitter vi i vaktstyrkan på halvdäck och kör systemlekar och gåtor. Kejsaren av Kina gillar kaffe men han gillar inte te. Vad mer gillar han? Jag kan ge exempel. Han gillar hundar men han gillar inte katter. Ni kan ju gissa. Det var många i vår vakt som hade problem med den här och även efter de hade sagt regeln högt blev de förvirrade på sig själva.

Vid vaktens slut klockan 04:00 var alla ganska nöjda och väldigt redo att gå och lägga sig igen. Trötta gick vi under däck och drar av oss alla, för en gångs skull torra, kläder och slänger oss i kojerna. Jag själv somnar som en stock, glad över att äntligen få sova och över att jag inte är sjösjuk längre.

Ida

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se