Öckerö gymnasium

Långtråkigt och stressigt

En långtråkig natt och en inte så lugn söndag, det har i princip varit det senaste dygnet här ombord. En natt där man försöker underhålla sig med sina egna tankar och en dag där det ena jobbet följde det andra tätt.

Eftersom jag och alla andra i barbords vakt går 8-12 vakten så börjar det här dygnet klockan åtta på kvällen när vi påbörjar nattpasset. För mig betydde det ett nattpass av att stå post, vilket är när tre personer roterar mellan utkik, livbojsvakt & rorsman. Post är alltså en roll där man spenderar majoriteten av tiden på att stå still och stirra samtidigt som man försöker att inte frysa. Så det var fyra timmar av att stå och glo längtande mot horisonten där molntäcket sprack upp så solnedgången bröt sig igenom och la sig som en guldig rand över vattnet.

Söndag morgon vaknar vi klockan sju för frukost, ägg & bacon, för att sedan gå på vakt igen, men det här passet blir inte lika långtråkigt som det förra. Till en början så får jag och en kompis uppgiften att tvätta bort rostfläckar inför det statsbesök som väntar på Island, detta görs med hjälp av något som kallas “metalbrite”, penslar och skyddsutrustning. Det tog halva vaktpasset att skrubba metalbrite på all rost och spola av med vatten på bara barbord sida men skillnaden är fantastisk.

Efter fikat blev det ännu mer intressant, vi gjorde något som gjörs ganska sällan, nämnligen en kovändning. En kovändning är när man tar den långa vägen runt för att byta riktning mot vinden, i vårat fall en gipp istället för stagvändning då en stagvändning är mycket komplicerat och kräver så många som möjligt på däck. Kovändning är ändå ganksa mäktigt, kapten står och ger order när alla tillsammans brassar runt hela riggen medans rorsman gör en stor gir. Själv springer man runt där lite halvförvirrad och följer alla ordrar som ges samtidigt som man försöker hitta rätt tampar. Hela vändningen och allt efterarbete där vi kvajlar typ alla tampar blev färdigt prcis i tid till vaktavlösningen vid lunch.

Men dagen är inte slut när vaktpasset är slut och eftersom det är söndag så följs passet av säkerhetsövning. Övningen dagen till ära var riggräddning, som är bra att känna till ifall någon skadar sig i riggen eller blir hängande i sin sele. Övningen följdes av stormöte och vaktmöte samt båtråd, eller demokrati som det ibland kallas. Till sist en mycket god middag och en tupplur för att orka nästa vaktpass ikväll.

David Karlsson
Barbords vakt


Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se