Öckerö gymnasium

Larmet gick och kaoset kom

Okej, så det var inte något allvarligt som hände, men kaos, ja det var det.

Min dag började kl 03:30 då vi i babord blev purrade inför 4/8-vakten vilket nu blir vår nya vardag de kommande åtta dagarna till sjöss. Eftersom att det var vår första nattvakt/ morgonvakt, har inte riktigt bestämt mig än, så ville våra nya vaktledare testa vår expertis i riggen. Därför började vi direkt med att avbeslå och beslå 5 olika segel. Vi träningsklättrade i mörkret, även Jörgen (besökande lärare) var med och hjälpte till. Utöver det tog vi det bara lugnt och som vanligt gjorde vi en låt till midskepps inför vaktbytet kl 08:00.

Senare under dagen byttes lugnet i något helt annat. Kl 14:12 gick vad jag trodde var brandlarmet och alla på båten kallades upp på däck. Vi hade blivit varnade om ett larm idag, därför kunde en förvänta sig en uppställning och se två vaktledare i stora orange dräkter (rökdykardräkter) dyka ned i inredningen och byssan. Dock när vi kom ut på däck fanns inget av den lugna kontrollerade uppställningen, istället möttes vi av kaos. Besättning som både var på vakt och som inte var på vakt, gick fram och tillbaka till olika halsar, gårdingar, skot bland mera. Jag blev direkt nappad av vår bås och satt på att hala i storens gårdingar till övermärsen. Seglet bärgades snabbt och jag fick snabbt tag på apans nedhal strax efter det.

Efter ytterligare någon minut i människovimlet på däck kunde vi höra ett visslande från kranen på byssataket. Marko vår maskinist sjösatte en av MOB-båtarna, näst intill alla i besättningen började peka med hela armarna på en boj ute i vattnet. Någon stans i allt vimmel ser vi även kocken Vågis gå runt med en sjukvårdsväska på ryggen, redo att ta emot någon skadad. Redan innan MOB-båten var i vattnet kom våra instruktörer Klara och Bea ut i hjälm och robusta vattenoveraller, orangea från topp till tå. De hopade i MOB-båten medan de pratade med Kapten Hans i en VHF.

Med alla segel nere så fick rorgängaren en ny kurs och Gunilla vände tillbaka till bojen. Bea och Klara for iväg med MOB-båten och hämtade bojen efter kaptens instruktioner och alla i besättningens riktningsanvisningar. När alla väl var tillbaka på båten igen så kom lugnet och den förut väntade uppställningen.

Ni kanske redan förstått att det inte var ett brandlarm som gick. Istället var det en manöverbord övning och under den lugna uppställningen efter övningen fick vi veta att alla 15 seglen hade bärgats på 5 minuter, att MOB-båten var i vattnet efter 10 minuter och att bojen var räddad efter 22 minuter.

Enligt våra befäl var det en bra tid och efteråt fick vi hjälpa arbetsstyrkan som var på vakt att sätta tillbaka några av seglen. Någon timme senare klev vi på vår eftermiddagsvakt för att sedan krypa till kojs igen, trötta efter en lång dag.

Elina från Babord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se