Öckerö gymnasium

Lugnet efter stormen

Efter två dagar med lite tuffare väder så har vågorna och vinden nu lugnat ner sig rejält. Med stormen för två dagar sedan fortfarande färsk i minnet känns det som att vi nu bara ligger stilla och skvalpar. Riktigt så illa är det dock inte, utan för tillfället närmar vi oss Bermuda med en hastighet på fem knop. 

Hemma i Sverige är helgen för de allra flesta en tid att slappna av och ta en paus från skola och jobb. På Gunilla fungerar det inte riktigt likadant. Här är det åtta timmar vakt per dag, oavsett veckodag och väder. Vi har lektioner på såväl fredags- som lördagskvällar. Men på söndagar, då får vi äntligen lite helgkänsla! Vakterna flyter på som vanligt; att gå upp mitt i natten är ingenting vi kommer undan, men lektionerna slipper vi. Att dagen dessutom börjar med stekfrukost gör att söndagar har något av en helig stämpel ombord.

Söndagar innebär dock mer än bara pannkakor, stekt ägg och bacon. Det är nämligen också dagen då vi har säkerhetsövningar ombord. Vanligtvis är alla ombord engagerade i övningarna, men idag var övningen enbart för sjöfartarna. Deras uppgift var att genomsöka båten efter fripassagerare. Trots ordentligt letande i alla skrymslen och vrår så hittades lyckligtvis inget mer än ett antal kackerlackor.

Vakterna idag har varierat i intensitet. 8-12 och 12-4 fick sätta upp två nya segel, eftersom både förundermärsen och storövermärsen gått sönder i de föregående dagarnas starka vindar. Samtidigt som vakterna var uppe i riggen och slet så låg de som hade frivakt på däck och stekte i solen. Efter att de nya seglen kommit på plats blev det betydligt lugnare för de som var på vakt. Som vanligt behövdes det brassas en del, men det fanns också tid att sitta på däck och öva på knopar.

Nu har vi precis ätit middag och är riktigt mätta. Vissa av oss är på vakt, medan andra nyss har gått av och håller på att göra sig redo för att sova. Men trots den rejäla middagen har vi alla en sak gemensamt: en längtan efter pizzabullarna vi ska få till fika i natt.

Johanna Engsner, styrbord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se